Metabo klopboormachine kopen?Een van de meest populaire boormachines is de (accu) klopboormachine. Een boormachine die is voorzien van een zogenoemde “klopfunctie” is in staat om zelfs door de hardere steensoorten heen te boren. Je kunt hem indien je wilt ook zien als een accuboormachine plus. Waar je met een accuboormachine niet in hard steen kunt boren, kan dit met klopboormachines wel en ben je in staat de wat zwaardere boorklussen aan te pakken. Wil je naast incidenteel schroefwerk ook boren in hout, metaal en steen? Dan kun je het best een goede klopboormachine kopen. Hieronder geven we je een advies over de onderdelen van een klop boormachine die aandacht verdienen en je in overweging dient te nemen wanneer je een klopboormachine gaat aanschaffen.

Vergelijk de beste klopboormachines
Nu vergelijken

Inhoudsopgave

Klopboormachine kopen | 1 | Advies over klopboormachines

Waarom wordt er zo vaak gekozen voor klopboormachines? Zoals vermeld kun je hier net iets meer mee dan met een accuboormachine. Een voordeel van een klopboormachine is de klopfunctie, welke het boren in metselwerk mogelijk maakt. Omdat er vaak in en om je huis ook wel wat boorwerkzaamheden uit te voeren zijn waar je in hard (bak) steen moet boren, kun je in dit geval beter de beste klopboormachine kopen die geschikt is voor jouw klusniveau, wensen en het type klussen wat je wilt doen. De boorkop (snelspan of SDS) van een klopboormachine kan namelijk niet alleen draaien (voor boor- en schroefwerkzaamheden), maar kan ook heen en weer bewegen in de lengterichting. Met ons klopboormachine advies zal een goede klopboormachine kopen geen problemen meer opleveren.

Hout | Metaal | Gips | Metselwerk | Baksteen

Een klopboor wordt gebruikt om gaten te boren in hout, metalen, gips en metselwerk / bakstenen. Door de aanwezige klopfunctie kan de machine gemakkelijk in hardere materialen boren. Daarnaast is het mogelijk om een mixer op de boorkop te plaatsen voor het mengen van mortel, verf of lijm. Wil je ook in boren in beton? Dan kun je beter geen klopboormachine kopen, maar ben je beter uit met een boorhamer of combihamer.

Klopboormachine kopen | 2 | Boormachine met of zonder snoer?

Ga je dan misschien toch een klopboormachine kopen dan heb je twee mogelijkheden. Je kies uit een exemplaar wat wordt aangedreven door stroom via een netsnoer (zoals bijvoorbeeld de Hikoki Hitachi DV20VD W4 en de AEG Powertools SB2E 1100 RV) of een exemplaar wat zijn stroom uit een accu haalt. Het voordeel van een klopboormachine op accu is dat je nooit meer afhankelijk bent van een stopcontact, behalve dan om je accu op te laden. Zo kun je ook op plekken waar geen stroomvoorziening aanwezig is prima een boorklus uitvoeren. Het zeulen met verlengsnoeren en kabelhaspels is dus verleden tijd.

Flexibiliteit | Gewicht | Kracht | Prijs

Een accu klopboormachine kan soms worden geleverd inclusief een extra accu, zodat je nooit een klus af hoeft te breken omdat je ene accu leeg is. Zorg er dan wel voor dat je je andere accu hebt opgeladen. Er bestaan bijvoorbeeld accu snelladers die je batterij in 40 minuten hebben opgeladen. Een boormachine moet ook niet al te zwaar zijn, wil je hier langere tijd mee aan de slag. Kies je voor een klopboormachine op netstroom dan is de machine vaak lichter dan een boormachine op accu. Daarnaast is een klopboor machine met snoer over het algemeen net iets krachtiger en tevens gunstiger geprijsd dan een accu klopboormachine.

Klopboormachine kopen | 3 | Vermogen van de boormachine

Het opgenomen vermogen van een boormachine met snoer wordt uitgedrukt in Watt en het vermogen van een accuklopboormachine in Voltage. Kort door de bocht betekent het dat wanneer je een machine hebt met een hoger wattage / voltage, deze krachtiger is dan een boormachine met een lager wattage. Daarnaast geldt dat hoe krachtiger de machine, hoe duurder. Voor de simpele boorwerkzaamheden in en om het huis kun je het best een klopboormachine kopen met een vermogen van 600 tot 900 Watt. Wil je af en toe wat zwaardere klussen aan (inclusief “klopwerk), dan volstaat klopboormachine met een vermogen vanaf 900 Watt.

Voltage van een accuklopboormachine

Bij het kopen van een accuklopboormachine zoals de AEG BSB 18 CBL-202C slagboormachine, is het goed om te kijken naar de spanning van de accu (Volt) welke de kracht van de boormachine bepaalt. Het voordeel van een accu klopboormachine met een hoger voltage is dat deze geschikt is voor de grotere klussen. Het nadeel van een accuklopboormachine met een hoger voltage is dat hij wat zwaarder zal zijn dan een machine welke beschikt over een lager voltage. Daarbij is een boormachine met hoger accuvoltage ook duurder dan zijn broertje. Heb je alleen lichte klussen te doen, kies dan een accuklopboormachine met 14.4 Volt accu. Hiermee schroef je gemakkelijk in hout en boor je ook nog eens prettig in staal en metselwerk. Toch grotere gaten boren? Dan moet je eigenlijk een klopboormachine kopen die voorzien is van een 18 Volt accu.

Klopboormachine koppel

De kracht van een accuklopboormachine wordt daarbij ook mede bepaald door het koppel, ook wel draaivermogen genoemd, van de boormachine. Het draaivermogen wordt uitgedrukt in Newtonmeter, afgekort Nm. Het koppel staat voor de kracht die een accuklopboormachine kan leveren en hoe gemakkelijk hij schroeven in en uit het materiaal kan draaien. Ga je een klopboormachine kopen voor lichte schroefwerkzaamheden, dan is een koppel tot 25 Nm voldoende. Een koppel van 25 tot 50 Nm is normaal gesproken voldoende voor de meeste huis-tuin-en-keuken schroefwerkzaamheden. Machines met een koppel van meer dan 50 Nm zijn uitermate geschikt voor de meest zware klussen. Met een draaivermogen van meer dan 50 Nm kun je eenvoudig dikke en lange schroeven indraaien, (verroeste) schroeven verwijderen, maar ook grotere gaten boren en in harder materiaal werken.

Klopboormachine kopen | 4 | Toerental en snelheid

Met een aanwezige toerentalversnelling op je klopboormachine is het mogelijk om voor verschillende toepassingen verschillende snelheden te kiezen. Het aantal omwentelingen per minuut wordt vaak omschreven als rounds per minute (RPM). Accuboormachines hebben vaak twee versnellingen, waarvan er een geschikt is voor schroeven en de andere voor boren.

Mechanische versnelling

De eerste versnelling heeft de meeste kracht welke je gebruikt voor het indraaien van schroeven. De tweede versnelling heeft een hoger toerental voor het boren van gaten. Heeft je machine slechts één versnelling, dan is het toerental niet af te stemmen op je klus en kun kun je bij bepaalde toepassingen een iets minder resultaat verwachten. Bij een instelbaar toerental kun je het schroeven en boren in hout op een lagere versnelling (met een hoger koppel) doen zodat het hout niet splijt en je extra controle hebt over hetgeen je aan het doen bent. Bij het boren in (zware) steensoorten of beton is een hoog toerental (met lager koppel) belangrijker, dus kijk altijd of de klopboormachine die je gaat kopen van een regelbaar toerental is voorzien als je hier waarde aan hecht.

Vergelijk de goedkoopste klopboormachines
Nu vergelijken

Klopboormachine kopen | 5 | Maximale boordiameter

We zien dit vaak terugkomen, de maximale boordiameter of maximale boorcapaciteit. Maar wat is dit nu precies? De maximale boorcapaciteit geeft aan of je met grote of kleine boren kunt boren in het materiaal van je keuze. Hoe groter de boordiameter, hoe makkelijker het wordt om gaten te boren. Bij hout zien we vaak een grotere boorcapaciteit dan bij bijvoorbeeld steen of beton. De maximale boorcapaciteit bij metaal is vaak het kleinst. Wil je een lichtere klopboormachine kopen, dan zijn deze vaak geschikt voor het boren van gaten met een maximale boorcapaciteit van 22 millimeter. Klopboormachines uit de zwaardere categorie kunnen een boordiameter van wel 30 millimeter aan.

Klopboormachine kopen | 6 | Accu technologie

Vrijwel alle oplaadbare accu’s die in accuklopboormachines gebruikt worden hebben een lithium-ion accu. Het voordeel van een lithium accu en opzichte van de nikkel cadmium accu is dat een li-ion batterij geen last heeft van het zogenoemde geheugen effect. Vraag je veel van je gereedschap en gebruik je de boormachine veelvuldig, dan kun je het best een klopboormachine kopen die beschikt over een accu met deze nieuwe accutechnologie. Ook niet onbelangrijk is om goed te kijken naar de accucapaciteit. Dit is de hoeveelheid stroom die de accu per uur kan leveren. De accucapaciteit wordt veelal uitgedrukt in Ampère per uur (Ah). Een accu met een capaciteit van 1.0 Ah kan bijvoorbeeld 1 uur 1 Ah leveren, of een half uur 0.5 Ah. Des te hoger de accucapaciteit, des te langer je naar hartenlust kunt boren of schroeven.

Klopboormachine kopen | 7 | Klopboormachine accessoires

Jawel, ook bij het kopen van een klopboormachine kun je kiezen voor extra toebehoren wanneer je dat wenst. Ben je een actieve klusser die reeds een hele schuur vol bouten, schroeven, pluggen, bits en boren heeft liggen? Dan is het niet altijd noodzakelijk om te kiezen voor een klop boormachine welke geleverd wordt met een bijpassende bitset, borenset, extra accu of opbergkoffer. Voor diegene die nog geen boren en en dergelijke in huis heeft, is het een mooie mogelijkheid om gelijk in het bezit te komen van een totaalpakket waarmee je gelijk van slag kunt. Vaak krijg je de meest voorkomende bits en boren meegeleverd, ook wel een bit- en borenset genoemd. Ga je een klopboormachine kopen let er dan altijd op wat je nodig hebt en wat niet. Het is zonde om voor iets te betalen wat je niet gebruikt.

De juiste bits en boren gebruiken

Zet je de machine als een schroefboormachine om schroeven in het uit een oppervlak te draaien? Dan is het belangrijk dat je de juiste bits gebruikt. Gebruik je de verkeerde bit, dan kan boormachine doordraaien over kop van de schroef waardoor deze slijt en na verloop van tijd onbruikbaar wordt. Ook de bit zal hier niet beter van worden. Gebruik dus altijd de juiste bit voor de juiste schroef.

Houtboor | Metaalboor | Steenboor | Betonboor

Bij het boren zul je ook per boorklus moeten kijken welke boor je voor het materiaal nodig hebt. Met een houtboor kom je niet in beton en met een betonboor niet in hout. Zorg altijd voor kwaliteitsboren en boor alleen met onbeschadigde goede boren in het materiaal van je keuze. Niemand bij je die met de stofzuiger het boorstof wegzuigt? Sommige boormachines hebben een aansluiting voor stofafzuiging. Kijk goed of de boormachine van jouw keuze hierover beschikt.

De beste klopboormachine kopen | Tot slot

Met dit (accu)klopboormachine koopadvies trachten wij je goed op weg te helpen zodat de beste klopboormachine kopen geen probleem meer oplevert. Zoals je ziet is het niet eenvoudig te zeggen wat de beste klopboormachine is. Iedere iedere klus en type klusser vereist een ander soort boormachine. Mocht je slechts 1 keer per jaar een boormachine ter hand nemen om en schilderij op te hangen, dan kun je gerust een goedkope boormachine kopen. Wil je toch wat vaker flink gaan boren en klussen, kies dan voor alleen de beste boormachine merken. Wil je na het lezen van deze koopgids direct een klopboormachine kopen of toch eerst nog diverse klopboormachines vergelijken?

Bestel direct een nieuwe klopboormachine
Nu bestellen