De beste schroefmachine kopen? | Met een accu schroevendraaier kunnen schroeven worden in materiaal worden aangebracht en verwijderd. Met de hand schroeven is eigenlijk niet meer van deze tijd, dus hoe kun je nu eenvoudig een accuschroefmachine kopen? Dit is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Schroefmachines zijn een ideaal hulpmiddel voor het snel indraaien van schroeven in diverse materialen. Door het compacte en lichte ontwerp is het mogelijk om lastig bereikbare plekken te schroeven. Mocht je fan zijn van elektrisch gereedschap wat op netstroom werkt, dan heb je in dit geval pech, want alle schroefmachines werken snoerloos. Let op: wil je liever een machine waarmee je zowel kunt schroeven als kunt boren? Dan kun je beter meteen een accuschroefboormachine kopen.
Inhoudsopgave
Accu schroefmachine kopen | Wat is een schroefmachine?
Een schroefmachine gebruik je om makkelijk en snel verschillende soorten schroeven vast te draaien of te verwijderen. Het is een uitgeklede variant van de accuboormachine en is alleen in te zetten voor schroefwerkzaamheden. Vaak is een accu schroevendraaier uitgerust met een snelspankop waarin je een bithouder kan bevestigen. Om te kunnen schroeven werkt een accuschroefboormachine namelijk met zogeheten schroefbits. De zeshoekige schroefbitjes plaats je in de magnetische bithouder. Er zin diverse soorten schroefbits te verkrijgen, elk geschikt voor een bepaald type schroefkop. Veel gebruikte type schroefbitjes zijn de sleufkopschroevendraaier (plat), philips schroevendraaier PH (kruiskop) en de pozidriv schroevendraaier PZ (kruiskop met ster). Een leuk weetje is dat het vastdraaien van schroeven altijd rechtsom gaat en het losdraaien linksom. Een ezelsbruggetje is: “links is los”. Doe er je voordeel mee (of niet).
Accu schroefmachine kopen | Welke schroefmachine moet ik kopen?
Wil je alleen schroeven indraaien, dan is een accu schroefmachine kopen beter dan het aanschaffen van een accu schroefboormachine. Een voordeel van een accuschroefmachine boven een accuschroefboormachine is dat deze een stuk lichter en gemakkelijker te hanteren is. Je bent hiermee in staat om ook op moeilijk bereikbare plekken te schroeven. Omdat een accu schroefmachine niet beschikt voer een boorfunctie, ligt de prijs doorgaans ook lager dan van een normale boormachine. Schaf je uiteindelijk een accu schroefmachine aan, dan is het goed om te letten op eventueel meegeleverde handige extra’s zoals een hoekopzetstuk of een tweede accu. Voordat je een echte accu schroefmachine kopen gaat, zul je eerst moeten weten hoe zwaar het schroefwerk is wat je wilt doen. Op basis hiervan kies je een machine met een hoger of lager voltage.
Accu schroefmachine gebruiken | Hoe gebruik je een schroefmachine?
Bijna iedereen kan een accuschroefmachine zoals de Powerplus POWX00410 of de Bosch PushDrive accuschroevendraaier bedienen. Ze zijn handzaam en licht. Het enige wat je nodig hebt is een set bits en eventueel veiligheidsmiddelen zoals werkhandschoenen. Met een opgeladen accu kun je geruime tijd klussen. Wel handig is oom een mooie bitset bij de hand te hebben, zodat je elk soort schroef vast kunt zetten en geen dolgedraaide schroeven tegemoet hoeft te zien. De draairichting van de draaikop kies je eenvoudig met behulp van een knopje welke op de machine aanwezig is, waarbij de bedieningsknop prettig in de handgreep zit verwerkt.
Accu schroefmachine vergelijken | Waarop kun je schroefmachines vergelijken?
Accu schroefmachine vergelijken | Accu technologie
Koop je een accu schroefmachine (zoals bijvoorbeeld de VONROC accu schroefmachine 4V), dan heb is deze uitgerust met een lithium-ion accu. Waar je in het verleden nog wel eens nikkel cadmium batterijen tegenkwam, zijn deze bijna geheel van het toneel verdwenen. Een accu schroefmachine kopen? Dan is het verstandig om accucapaciteiten te vergelijken. Bij de meeste modellen kun je de accu overigens verwisselen, maar bij een enkele schroefmachine is de accu ingebouwd. Werk je dagelijks veel met een een accu schroevendraaier, dan kun je het beste een accu schroefmachine kopen die is voorzien van een uitneembare batterij. Een extra accu verhoogt daarbij het gebruiksgemak van je accu schroefmachine. Bij het opladen van verwisselbare batterijen zorg je ervoor dat de contactpunten goed schoon zijn. Reinigen kan eventueel met een koperborstel of droge doek. Daarnaast die je een opgeladen accu altijd op een koele, droge plek te bewaren.
Accu schroefmachine vergelijken | Voltage
Bij het vergelijken van schroefmachines let je voornamelijk op het voltage van de accu. Het voltage (spanning) van de accu geeft aan hoe zwaar de schroefklus mag zijn zonder dat je concessies hoeft te doen aan het resultaat omdat de accu schroefmachine overbelast raakt. Het voltage bepaalt daarmee de kracht van de machine. Hoe hoger het voltage, hoe beter het apparaat in staat is om lange schroeven in te draaien. Een nadeel aan accu’s met een hoger voltage is dat het gewicht van de accuschroefmachine toeneemt. Accuschroefmachines zijn te koop met een accuspanning van 3.6 V, 7.2 V, 10.8 V en 18 V. Een schroefmachine van 10.8 volt is daardoor geschikt voor het in- en losdraaien van langere schroeven dan een machine van 3.6 volt. Een goede professionele accuschroefmachine met boorcapaciteiten is bijvoorbeeld de Trotec PHDS 11-20V, Trotec PIWS 10-20V of de AEG BSB 12 C2.
Welk voltage heb ik nodig?
Voor lichte schroefwerkzaamheden in en om het huis zoals het in elkaar zetten van een kastje kun je het beste een accu schroefmachine kopen (bijv. de Powerplus POWX00405) met een een accuspanning van 3.6 Volt. De iets zwaardere klussen, zoals schroefwerk in hout en gips gaan het beste met een accuschroefmachine van 7.2 of 10.8 volt. Ben je een echte schroef-master, dan ga je natuurlijk een accu schroefmachine kopen met een duizelingwekkende 14.4 of 18 volt.
Welk maximaal koppel heb ik nodig?
Voor kleine lichte schroefwerkzaamheden is een koppel tot 5 Newtonmeter voldoende. Ben je iemand die zware schroefwerkzaamheden uitvoert, dan kun je beter een slagschroevendraaier kopen zoals bijvoorbeeld de Makita DTD153Z 18V slagschroevendraaier. Het maximale koppel kan hierbij oplopen tot wel 180 Nm.
Een minder bekend model is o.a. de Wolfgang SC36HB.