Boormachine boorkop soorten | De boorkop van een boormachine zorgt ervoor dat de kracht van de boormachine efficiënt overgebracht wordt richting de boor. Maar wat zijn nu de meest gebruikte boorkoppen en voor welk type boor gebruik je deze? Heden ten dage bestaan er drie soorten boormachine boorkoppen, te weten de tandkrans boorkophouder, snelspan boorkophouder en de SDS boorkophouder. Elk type boormachine boorkop zullen we kort bespreken.

Vergelijk de beste boorkoppen
Nu vergelijken

Inhoudsopgave

Boorkop soorten | Tandkrans boorkop

Tandkrans boorkop - boorkop soortenEen tandkransboorkop is al een wat ouder systeem, wat je her en der nog wel eens tegenkomt, met name bij oudere klussers. En ja, ook de meeste boormachines van weleer doen het nog steeds opperbest. Zeker wanneer je slechts af en toe een klusje doet gaat een goede boormachine niet zo snel kapot. Een tandkransboorkop heeft een linkse en rechtse loop en werd vooral vroeger vaak gebruikt. Deze kop heeft zich bewezen door zijn betrouwbaarheid. Het kenmerk van een tandkrans boorkophouder is dat je het boortje vastdraait met een sleutel, wat relatief veel tijd kost. De ietwat chaotische klusser kon dit sleuteltje nog wel eens kwijt raken.

 

Boorkop soorten | Tandkrans boorkop met SDS-plus adapter

Bosch Boorhouder met SDS-Plus adapterVoor boormachines die alleen over een SDS aansluiting beschikken is het niet mogelijk om boortjes met een ronde schacht te gebruiken. Of toch wel? Voor de klusser die graag flexibel wil zijn is er een mooie uitvinding. Wie met een SDS klopboormachine of boorhamer met SDS boorkop toch gebruik wil maken van boortjes met een ronde schacht, is er de tandkransboorhouder met SDS-plus adapter. Op deze manier kun je de boormachine gevarieerder inzetten. De Bosch tandkransboorhouder met SDS-plus adapter heeft een spanbereik van 1.5 tot 13 millimeter, een SDS-plus opname en komt daarnaast geleverd met een boorhouder sleutel. Verder kan de tandkrans boorkophouder links en rechts draaien en is hij niet geschikt om mee te kloppen. Voor klopboren is een SDS aansluiting gewenst, maar voor lichtere boorwerkzaamheden wil je soms ook een tandkrans aansluiting kunnen gebruiken.

 

Boorkop soorten | Snelspan boorkop

Snelspan boorkopEen nieuwer systeem om boren te monteren is een snelspanboorkop. Bij deze variant heb je geen sleutel nodig omdat je de boor met de hand vastdraait. Let goed op welk systeem snelspanboorkop je hebt, want de snelspan boorkophouder met dubbele bus zul je met twee handen aan moeten draaien. Bij een boorkop met enkele bus, je raadt het vast al, kun je met één hand de boorkophouder open en dicht draaien om zodoende de boor vast te klemmen. Het merendeel van de accuboormachines en klopboormachines hebben een dergelijk systeem, waarmee je gemakkelijk en snel kunt wisselen van boren. Snelspan boorkoppen hebben mogelijk een nadeel in de betrouwbaarheid, omdat de boor kan losraken en daardoor kan gaan slippen of uit de kop kan vallen.

 

Boorkop soorten | SDS boorkop

SDS-plus boorkopEen SDS boorkop onderscheidt zich van de andere boormachine boorkommen omdat het boortje nu niet wordt vastgedraaid. In plaats hiervan wordt de boor vastgeklikt, waardoor het met geen mogelijkheid meer los kan schieten uit de boorkophouder. Ook zal de boor niet kan gaan slippen tijdens het boren. De SDS boorkophouder kop is voornamelijk aanwezig op boorhamers, combihamers en breekhamers. Doordat de boor niet kan slippen maar wel in de lengte richting op en neer kan bewegen in de boorkop, is dit een prachtige uitvinding en zeer geschikt voor het zwaar boorwerk (met hamerfunctie) in beton of het beitelen tijdens sloop- en hakwerkzaamheden. Beschikt je boormachine over een SDS-plus boorkophouder? Dan is deze bestemd voor speciale SDS-plus boren met een schacht van 10 millimeter. Deze schacht is voorzien van twee gleuven. Een SDS-max boorkop is bedoeld voor SDS-max boren met een 18 millimeter schacht met in totaal 4 gleuven. Deze SDS-max boorkophouder vind je alleen op de allerzwaarste boor- en sloophamers. Gereedschap wat geschikt is voor alleen de zwaarste boor- en beitelklussen.

Snelspan en SDS op dezelfde boormachine gebruiken?

Helaas, een SDS betonboortje past niet op een snelspanboorkop en een boortje met ronde schacht is niet te gebruiken in een SDS boorkop. Gelukkig zijn er boorkopadapters te koop (soms ook meegeleverd), zodat je de SDS boormachine uit kunt rusten met een tandkrans- of snelspanboorkop. In plaats van een boorkopadapter kun je ook een boormachine kopen waarbij je een extra snelspanboorkop krijgt.

 

One thought on “Boormachine boorkop soorten

  1. Beste, Ik heb een ferm fm13 kolomboormachine gekocht via marktplaats waarvan de boorkopsleutel zoek is.
    Hoe kom ik nu achter welke ik moet hebben?. Zie ze in verschillende maten.
    Ik weet dat de gat 6 mm is.

    mvg

    Kaya Tamsolak

Comments are closed.