Makita 9-delige borenset kopen? / Hout Steen Metaal D-08660Boormachine borenset kopen? | Elke boorklus kan pas starten wanneer de motivatie en het juiste gereedschap aanwezig is. Of je nu beschikt over een accuboormachine, accu klopboormachine, boorhamer of combihamer, met een goede set boren kun je direct van start. Je kunt een kleine borenset kopen wanneer je enkele kapotte boren wilt vervangen of wanneer je slechts af en toe een schap aan de wand moet hangen. Daarnaast bestaan er ook borensets met een breed scala aan boren. We onderscheiden veel verschillende type boren, waaronder de houtboor, steenboor, metaalboor en betonboor. Daarnaast zijn er ook nog speciale varianten te koop zoals een hout verzinkboor welke je gebruikt om schroefkoppen netjes in het hout te laten verdwijnen. De diverse type boren zullen we in het kort bespreken, zodat je voor elke boorklus precies weet welke boor je dient te gebruiken. Een complete boormachine borenset kopen is vaak het meest eenvoudig, maar let er wel op dat het goede kwaliteit boren zijn wanneer je nog wat vaker met een boormachine wilt stoeien.

Vergelijk de beste borensets
Nu vergelijken

Inhoudsopgave

Boormachine borenset kopen | De juiste boor kiezen

Eenmaal begonnen aan een boorklus wil je hem ook graag vakkundig afmaken. Stem daarom de boren af op het materiaal waar je gaten in wilt boren. De materialen waar het meest in wordt geboord zijn hout, metaal, steen en beton. Met een metaalboor kom je niet in beton en met een houtboor niet in steen, dus zorgt altijd voor de juiste boormachine en boorset. Wij leggen je uit vat de verschillen zijn tussen de boren en wanneer je welke boor gebruikt.

 

Boormachine borenset kopen | De houtboor (houtspiraalboor)

Houtboren | Standaard houtboor

Voor het boren in hout (zowel zachte als harde soorten) is een standaard houtboor voldoende. Houtspiraalboren zijn gemaakt van chroom-vanadium en hebben een scherpe spitse punt (ook wel centreerpunt of centerpunt genoemd). Tevens hebben ze twee voorsnijders, zodat ze gemakkelijk in het hout grijpen. Daarnaast zorgen de spiraalvormige spaangroeven ervoor dat het vrijgekomen boormateriaal wordt afgevoerd. Tip: begin met het boren in hout altijd langzaam en voer vervolgens de snelheid iets op wanneer je merkt dat de boormachine grip krijgt.

Houtboren | Verzinkboor

Om een schroefkop in het hout te laten verzinken gebruik je een verzinkboor. Deze methode wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat de schroef niet boven het oppervlak van het materiaal uitsteekt nadat deze is ingedraaid, maar hier als het ware in “verzinkt”. Met een verzinkboor kun je voorgeboorde (schroef) gaten vervolgens conisch afwerken, dankzij de schuine vorm van de boorkop.

Houtboren | Speedboor

Met een speedboor maak je grote gaten in hout of boor je sparingen voor bijvoorbeeld deursloten. Een speedboor heeft een duidelijke centreerpunt en een plat oppervlak. Hierdoor is het mogeljjk om compleet door hout heen te boren. Gebruik een gatenzaag voor het maken van nog grotere gaten.

Houtboren | Forstnerboor

De forstnerboor is een tool om gaten tot op bepaalde diepte te kunnen boren, waarbij je niet compleet door het materiaal heen boort. Dee boor wordt wel gebruikt voor het maken van scharniergaten bij meubels zoals kasten, omdat de (klik) scharnieren een gat met een vlakke bodem nodig hebben.

 

Boormachine borenset kopen | De metaalboor  (metaalspiraalboor)

Metaalspiraalboren gebruik je onder andere voor het boren in staal en aluminium. Bij een metaalboor ontbreekt veelal een centreerpunt, zoals we wel bij houtboren zien. Hierdoor loop je de kans dat de boor weghobbelt tijdens het boren. Om dit te voorkomen kun je met een priem of centerpons een klein deukje maken in het materiaal waarin je wilt boren. Met twee snijvlakken die bij de punt van de boor naar elkaar toe lopen en een spiraalvormige schacht loopt het uitgeboorde materiaal eenvoudig weg uit het boorgat. Wil je de beste metaalboor kopen? Kies dan voor metaalboren uit snelsnijstaal (high speed steel, type HSS) en niet voor metaalspiraalboren van werktuigstaal, type WS.

Steenboren

Boren in (bak)steensoorten gaat altijd met een boormachine die uitgerust met klopfunctie (zoals een klopboormachine) en speciaal voor steen geschikte boor. Voor zachtere stenen zoals metselwerk is het goed om te werken met een steenboor welke is uitgerust met een hardmetalen punt en beitelvormige, scherpe snijkant. Belangrijk is om bij het boren van grote gaten in steen of beton, altijd eerst voor te boren met minimaal een boortje van 4 millimeter. Voor het boren in harde steensoorten en beton gebruik je een speciale SDS steenboor. Het kenmerk van deze steenboren is dat ze een specifieke speciale uitgang hebben en alleen in combinatie met een boorhamer of combihamer gebruikt kunnen worden. Deze SDS of SDS-plus boren vereisen wel dat je boormachine voorzien is van een SDS-boorkop.

Betonboren

Voor het boren in beton gebruik je een boorhamer of combihamer. Deze boormachines beschikken over een speciale boorkop die alleen boren van het SDS-plus type kan gebruiken. Een steenboor is bij boren in beton ook niet het juiste hulpmiddel. Deze manier van boren vereist een SDS-boor of SDS-plusboor geschikt voor de meest uitdagende klus. Een betonboor is gefabriceerd uit extra hard staal, waarbij je tijdens het boren altijd het klopmechanisme van je boormachine aan moet zetten.

Gatenboren / Gatenzaag

Een gatenboor of zeven-gatenboor wordt gebruikt om grote gaten te boren, of liever gezegd te zagen. Een gatenzaag kun je in de draaikop van de boormachine bevestigen om zodoende mooie ronde gaten te maken. De boor bestaat uit zeven getande ringen, ieder van een andere diameter. Voordat je aan de slag gaat, kijk je eerst hoe groot (diameter) het gat moet worden. Hierop pas je vervolgens je zeven-gatenboor aan door de overige 6 ringen die je niet nodig hebt te verwijderen. Het kleine boortje met centreerpunt in het midden van de gatenboor zorgt ervoor dat je boor goed gecentreerd blijft.

 

Losse boormachine boor of borenset kopen?

Heb je nog een aardige voorraad aan boren liggen of gebruik je voor je klussen altijd dezelfde boren? In dat geval is een boormachine borenset kopen niet nodig. Ben je daarentegen een startende boorder en/of wil je graag een volledige set boren waarmee je iedere klus aankunt? Dan kun je niet anders dan een meerdelige boormachine borenset kopen, zodat je altijd de juiste boor bij je hebt.

Bestel direct de beste borensets
Nu bestellen