Boormachine instellen - Tandkrans boorkopBoormachine instellen | Proficiat, het is je gelukt een accuboormachine of boorhamer te kopen. Je hebt hem ook nog eens binnen twee dagen thuis ontvangen en wilt er stante pede mee gaan boren of schroeven. Maar hoe kun je eenvoudig een boormachine instellen en is dit een beetje snel te doen? Boormachines beschikken namelijk over diverse schuifjes, draaimechanismes en/of knopjes. Wij leggen je in onderstaand artikel uit hoe je het best een boormachine kunt instellen.

 

Inhoudsopgave

Boormachine instellen | 1 | Handleiding doorlezen

Iedere boormachine of boorhamer wordt geleverd met een gebruikershandleiding. Fabrikanten verwachten dat de eindgebruiker (klusser) de handleiding doorleest, zodat het elektrisch gereedschap op een juiste manier gebruikt wordt. Wil je veilig een boormachine gebruiken, dan is het inderdaad handig om de instructie handleiding door te lezen.

 

Boormachine instellen | 2 | Aan/uit knop in handgreep

Nu je de handleiding hebt doorgelezen, en je bekend bent met de functies van de boormachine en tevens weet welk knopje waarvoor dient, kun je hem voor het eerste gebruik gaan instellen. Het instellen van boormachines is best eenvoudig wanneer je ons stappenplan volgt. Om te kunnen boren dien je de start/stopknop in te drukken. Veelal is deze geïntegreerd in de handgreep als een soort “trekker”. Knijp je in deze trekker dan zal de boor gaan draaien. Hoe verder je deze knop indrukt, hoe sneller zal de boormachine werken. Op deze manier hou je optimale controle over het toerental en het uiteindelijke resultaat. Laat je de knop los, dan stop de boorkop met roteren.

 

Boormachine instellen | 3 | Draairichting van de boorkop

Daarnaast is iedere boormachine voorzien van een schakelaar waarmee je de boorkop linksom kunt laten draaien (voor het losdraaien van schroeven) of rechtsom (boor boren en het indraaien van schroeven). Mocht je boor een keer vastlopen, dan kun je altijd proberen de schakelaar om te zetten en op deze manier te proberen de boor los te krijgen.

 

Boormachine instellen | 4 | Koppelstanden

Op accu boormachines en schroefboormachines zitten een aantal koppelstanden. Een koppelstand geeft aan met hoeveel koppel (jkracht) de schroef kan worden vastgedraaid. Dit koppel wordt ook wel uitgedrukt in Nm wat staat voor Newtometer. Heb je een hoog koppel tot je beschikking dan draai je probleemloos lange schroeven vast in (hard)houten constructies. Een lager koppel gebruik je voor het schroeven in zachte houtsoorten of bijvoorbeeld gipsplaat. Het koppel kun je instellen door te draaien aan de ring met cijfers die je achter de boorkop vindt. Om te zien welk cijfer met welk koppel correspondeert, check je de boormachine handleiding. Daarnaast vind je op de draairing een aanduiding voor de boorstand. Wanneer je wilt gaan boren dan stel je de ring hier op in.

 

Boormachine instellen | 5 | Mechanische versnelling

Heeft je accuboormachine 1 mechanische versnelling, dan betekent dit dat zowel voor het schroeven als voor het boren slechts 1 en dezelfde versnelling kan worden gebruikt. Je hebt hiermee geen fijne controle over de schroef- en boorsnelheid, wat het resultaat niet altijd ten goede komt. Boormachines die zijn voorzien van 2 mechanische versnellingen, kunnen voor schroeven de ene gebruiken en voor boren de andere. Door middel van een schuifknop bepaal je of je wilt schroeven in stand 1 (hoog toerental) of wilt boren in stand 2 (laag toerental). Ben je de gelukkige bezitter van een boormachine met meer dan 2 mechanische versnellingen, dan heb je nog meer mogelijkheden om je machine in te stellen.

 

Boormachine instellen | 6 | Klopfunctie / hamerfunctie / beitelfunctie

Boormachines kunnen over extra functies beschikken. Bijvoorbeeld de (accu) klopboormachine is geschikt om te boren in hardere stenen met de klopfunctie. Wil je gewoon wat boren in hout of metaal, dan schakel je deze functie door de schakelaar om te zetten. Is je boorhamer van stal gehaald om gaten in beton te boren, dan schakel je de hamerfunctie in. Bij het uitvoeren van breek- en beitelklussen moet je op de boorhamer of breekhamer de rotatiestop aanzetten. Met deze draaistop kan de boorkop niet draaien en alleen worden gebruikt voor het hakken en beitelen in muren, tegelwanden en bestrating.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *