Boormachine soorten vergelijkenEr bestaan diverse soorten dure en goedkope boormachines, elk geschikt voor een andere klus. Of je nu alleen wat schroef of lichte boorwerkzaamheden verricht of van flink renoveren houdt, er is altijd een geschikte boormachine te vinden. Maar welk type schroef- of boormachine is nu het meest geschikt voor jouw klussen? Hieronder lees je welke boormachine soorten er bestaan en welke boormachine geschikt is voor welke klus.

Inhoudsopgave

Welke boormachine voor welke klus?

Het kopen van een boormachine is niet iets wat je elke dag doet en waar je je goed goed in moet verdiepen. Wil je boormachines vergelijken, dan ben je bij Boormachinevergelijken.nl aan het juiste adres! Met een impuls aankoop loop je het risico dat je een dure diamantboormachine aanschaft welke totaal niet geschikt is voor de klussen die je doet. Laten we de verschillende soorten boormachines maar eens bekijken.

Boormachine soorten | 1 | Accu schroevendraaier

Ouderwets met een handschroevendraaier schroeven vast- of losdraaien is verleden tijd. Naast het feit dat dit veel kracht kost, ben je er ook nog aardig wat tijd mee kwijt. Beter is dan om naar een elektrische schroevendraaier of schroefmachine uit te kijken. Een accu schroevendraaier zoals bijvoorbeeld de Powerplus POWX00405 maakt het werk zoveel eenvoudiger en niet te vergeten, je houdt tijd over voor andere klussen die nog op je liggen te wachten. Omdat een accu schroefmachine draadloos werkt, ben je erg flexibel in het uitvoeren van je schroefklus. Daarnaast worden er schroefmachines geleverd die voorzien zijn van geïntegreerde werklamp, zodat je ook op minder goed verlichte plekken kunt werken. Ben je iemand die alleen wat meubelstukken in elkaar schroeft en geen gaten hoeft te boren in allerhande materialen? Dan kun je het best een schroefmachine kopen.

Boormachine soorten | 2 | Accu boormachine

Accuboormachines werken snoerloos wat diverse voordelen met zich meebrengt. Een (accu)boormachine is de variant die het meest verkocht en gebruikt wordt. Een accuboormachine gebruik je voor schroeven, boren in hout, boren in metaal en boren in zachte steensoorten. Ben je tevreden met een allround boormachine waar je de meest voorkomende klusjes in en om het huis mee kunt uitvoeren? Een accuboormachine kopen is dan de beste keuze.

Boormachine soorten | 3 | Accu klopboormachine

Accuklopboormachines en klopboormachines op netstroom zoals de Hikoki DV20VB2WUZ of de AEG Powertools SB2E 1100 RV zijn net iets krachtiger dan accuboormachines. Doordat ze beschikken over een in en uit te schakelen “klopfunctie” kun je met een klopboormachine ook gaten boren in harde steensoorten. Verder kunnen deze apparaten boren in hout, metaal en zachte steensoorten. Heb je geen belang bij een boormachine die ook in beton kan boren, maar wel gebruikt wordt voor het maken van gaten in hardere steensoorten? Dan kun je niet anders dan een klopboormachine kopen.

Lees meer..

Boormachine soorten | 4 | Boorhamer / Combihamer

De beste boorhamers en combihamers worden gebruikt om met de hamerfunctie gaten in beton te kunnen boren of (indien voorzien van draaistop) sloop- en breekwerkzaamheden te verrichten. Deze apparaten gebruik je verder nog voor het boren van gaten in hout, metaal en steen. Wil je gaan boren in beton maar niet beitelen? Dan kun je het best een boorhamer zonder beitelfunctie kopen. Zie je daarentegen ook wel uit naar het moment dat je de badkamer gaat renoveren of een muur gaat wegbreken? Dan kun je het best een hamerboor / boorhamer met beitelfunctie of een combihamer kopen.

Boormachine soorten | 5 | Breekhamer

Met een breekhamer of drilboor kun je niet boren of schroeven. Waar deze sloophamer wel geschikt voor is, is het openbreken van vloeren, plavuizen en het verwijderen van tegels. De boorkop kan niet draaien, slechts op en neer bewegen. Je hebt de keuze uit elektrische, pneumatische breekhamers en exemplaren die werken op brandstof. Ben je een echte sloper (renoveerder) en zoek je een zware boormachine voor de meest uitdagende sloopwerkzaamheden? Een breekhamer kopen is dan de enige juiste oplossing.

Boormachine soorten | 6 | Kolomboormachine / Tafelboormachine

Kolomboormachines en tafelboormachines zijn zeer geschikt voor het boren van gaten op een secure wijze. Waar beide boormachines vergelijkbare prestaties leveren, is een tafelboormachines gemakkelijker te (ver)plaatsen, bijvoorbeeld op een stevige tafel of werkbank in een schuur of werkplaats. Voordelen van een tafelboormachine is de mobiliteit en de nauwkeurigheid van boren. Met deze boormachines kun je als een professional meerdere gaten (met een gelijke diepte) boren en op een zodanige manier dat ze ook nog eens recht op één lijn liggen. Altijd handig voor wanneer je werkt aan een metalen machine-onderdeel of bijvoorbeeld een kast of ander meubel. Zoek je een goede boormachine waarmee je nauwkeurig aan diverse klussen kunt werken? Zo ja, dan kun je het best een tafel- of kolomboormachine kopen.