Dolgedraaide schroef verwijderenDolgedraaide schroef verwijderen? | Welke klusser heeft het probleem van een dolle schroef niet eens een keer meegemaakt? Je bent lekker aan het schroeven, pakt het verkeerde bitje, plaatst deze in de bithouder en begint gas te geven. Oh jee, de schroefkop is bij het indraaien beschadigd geraakt. Was het nou een slechte schroef (hij was wel erg goedkoop), of heb je iets anders verkeerd gedaan? Een beschadigd schroefje verwijderen is soms eenvoudig, maar er zijn ook momenten waarop je het liefst met een boorhamer tekeer zou gaan omdat het wel lijkt dat de schroef met je aan het dollen is. Hoe kun je nu het beste een dolgedraaide schroef verwijderen en hoe kun je dolgedraaide schroeven voorkomen? In dit artikel leggen we je de stappen uit voor het vakkundig verwijderen van dolgedraaide schroeven. Daarnaast geven we je tips om beschadigde schroefkoppen te voorkomen.

Inhoudsopgave

Dolgedraaide schroef verwijderen | 1 | Hoe ontstaat een dolle schroef?

Elke schroef heeft een zogenaamde schroefkop. De schroefkop is het gedeelte waar je de schroevendraaier in zet om de schroef vast of los te draaien. Bij het foutief gebruiken van een schroevendraaier of de keuze voor slecht materiaal zoals slechte kwaliteit schroeven, kan het gebeuren dat je zit opgescheept met een dolgedraaide schroef. De binnenkant van de schroefkop is hierbij dusdanig zwaar beschadigd dat je met de schroevendraaier geen grip meer hebt en alleen nog maar rondjes draait in de schroefkop. Is bij het indraaien van een schroef de schroefkop beschadigd of dolgedraaid? Dan is het verstandig om het dolgedraaide schroefje direct te verwijderen en te vervangen door een nieuwe. Doe je dit niet, dan kom je op een later moment het doorgedraaide schroefje weer tegen en moet je op dat moment aan de slag. Beter pak je het dolle schroef probleem gelijk bij de horens.

 

Dolgedraaide schroef verwijderen | 2 | Hoe kun je een dolle schroef verwijderen? De beste tips

Hoe krijg je een beschadigd schroefje nu weer los? Dit kan nog een hele zijn, mits je je natuurlijk weet hoe je dit aanpakt. Rigoureus gelijk het kapotte schroefje met een metaalboor uitboren kan altijd nog, maar laten we eerst met de wat minder ingrijpende oplossingen van start gaan. Een dolgedraaide schroef verwijderen gaat je zeker lukken met onderstaande tips.

 

Dolle schroef verwijderen | Tip 1 | Creëren van extra grip met de schroevendraaier

Er zijn gelukkig verschillende manier voor het met beleid verwijderen van een dolgedraaide schroef. Bij het verwijderen van versleten schroeven is het beter om eerst met onderstaande technieken proberen de kapotte schroefkop te verwijderen. Let op: gebruik hiervoor nooit een accu schroefmachine, want deze kan wel eens te snel draaien zodat je de dolgedraaide schroefkop nog meer beschadigt.

Elastiek gebruiken

Kijk of je ergens een stuk postbode elastiek kunt vinden en knip hier een klein stukje van af. Plaats vervolgens het elastiekje de beschadigde schroefkop. Heb je bijvoorbeeld een dolle kruiskop schroef, dan pak je een kruiskop schroevendraaier waarmee je het elastiek in de kapotte schroefkop drukt. Op deze manier wordt de ruimte in de het dolgedraaide schroefkopje opgevuld met elastiek. Hierdoor heb je meer grip en kun je meer kracht zetten. Blijf veel druk zetten op de achterkant van de schroevendraaier en met een beetje geluk kun je op deze manier de schroef losdraaien. In plaats van elastiek kun je ook een stukje van het schuurvlak van een schuurspons nemen of een stukje staalwol.

Hamer gebruiken

In plaats van met elastiek te werken, kun je ook met een hamer de schroevendraaier die de meeste grip heeft in de dolgedraaide schroefkop een paar tikjes op zijn kop geven. Op deze manier kan de schroevendraaier zich iets dieper en beter in de schroefkop vast klemmen. De schroevendraaier maakt namelijk een klein “nieuw” gaatje in de schroefkop. Duw nu de schroevendraaier goed aan en probeer op deze manier (al duwend) de beschadigde schroef te verwijderen. Hierbij kun je, om extra kracht te zetten bij het uitdraaien, ook een steeksleutel gebruiken die je op de stift van de schroevendraaier plaatst.

Waterpomptang of andere schroevendraaier gebruiken

Geen steeksleutel voorhanden, of gebruik je liever een ander gereedschap? Dan is het ook mogelijk om bijvoorbeeld een waterpomptang te gebruiken. Plaats dan wel eerst een doek tussen de waterpomptang en de schroevendraaier om beschadiging van de schroevendraaier te voorkomen en extra grip te kunnen creëren. Wat je ook kunt proberen, is een een ander type schroevendraaier met een grotere kop of een andere schroefbit gebruiken. Misschien heeft een zeskant schroefkop voor dit dolle schroefje wel meer grip.

Ijzerzaag gebruiken

Nog een optie is om een versleten kruiskopschroef te verwijderen door met een ijzerzaag of slijper een dwarssleuf op de schroefkop te zagen of te slijpen. Zo ontstaat er een sleufje waarin je een normale sleufkopschroevendraaier kunt zetten om de schroef uit het materiaal te draaien.

 

Dolle schroef verwijderen | Tip 2 | Een dolle schroefverwijderaar kopen

Leveren voorgaande schroeven verwijder tips je geen succes op, dan kun je het eens proberen met en schroefverwijderset. Hiermee kun je vervolgens eenvoudig dolle schroefjes uit het hout verwijderen. Een schroevenverwijderset bestaat uit een aantal speciale bitjes (met hard metalen schroefdraad op de punt) welke je in de bithouder van je schroefboormachine kunt plaatsen. Is de bit geplaatst, dan boor je met veel extra druk langzaam in de dolle schroefkop waardoor er een nieuwe inkeping zal ontstaan en het bitje zich vastdraait in het dolgedraaide schroefje. Is dit gebeurd, dan kun je gemakkelijk het dolle schroefje losdraaien. Een dolle schroevenverwijderaar is niet duur, maar de aanschaf is niet nodig wanneer je met de stappen uit Tip 1 het dolle schroefje hebt kunnen verwijderen.

Linkse tap / tapeinduithaler

Ergens lijkt een dolleschroevenverwijderaar ook wel een beetje op een linkse tap. Een links tap of tapeinduithaler wordt met name gebruikt voor het uitdraaien van afgebroken schroeven, bouten en tappen. Eerst boor je een bat in de afgebroken bout, waarna je de tapeinduithaler hier in plaatst. Met een linksomdraaiende beweging (vandaar de naam “linkse tap”) wordt vervolgens de vastzittende bout verwijderd.

 

Dolle schroef verwijderen | Tip 3 | Dolle schroeven uitboren

Ook niet gelukt en is de schroef nu volledig dolgedraaid? Dan zit er niks anders op dan het uitboren van de beschadigde schroef. Met een dunne metaalboor boor je voorzichtig een ondiep gaatje in het beschadigde schroefkopje. Daarna gebruik je een dikkere metaalboor om de gehele schroefkop uit te boren. Vervolgens vul je het achtergebleven gat op met kneedbaar hout of plamuur. Is het niet nodig om de complete doorgedraaide schroef uit te boren? Boor dan alleen de versleten kop uit en plamuur het geheel dicht. Let op: er kunnen mogelijk stukjes metaal loskomen, dus draag bij deze werkzaamheden altijd een veiligheidsbril.

 

Dolgedraaide schroeven voorkomen | 1 | Gebruik de juiste materialen

Beschadigde schroeven voorkomen is natuurlijk het best. Werk je het liefst met een gewone schroevendraaier, zorg er dan altijd voor dat je de juiste pakt en druk hem goed in de schroefkop zodat hij niet kan gaan slippen. Kijk altijd of de punt van je schroevendraaier zelf niet beschadigd is, want is dit het geval loop je ook gevaar op een dol schroefje. Voor het schroeven gebruik je uiteraard de juiste schroeven. Gebruik bij het bevestigen van schroeven in hout (vooral in hardhout) altijd schroeven van de beste kwaliteit. Bij een goede ijzerwarenzaak zijn deze te verkrijgen, maar je kunt ook online goede schroeven kopen. Daarnaast kun je – indien mogelijk – werken met lijmklemmen om te voorkomen dat het materiaal tijdens het schroeven gaat schuiven.

 

Dolgedraaide schroeven voorkomen | 2 | Voorboren en toerental aanpassen

In harde houtsoorten is het verstandig om eerst voor te boren. Het voorboren gebeurt altijd met een boortje wat een kleinere diameter heeft dan de uiteindelijke schroef die je wilt indraaien. Wil je niet voorboren of is dit niet nodig in het materiaal? Dan kun je op een andere manier ook voorkomen dat je tegen een dolgedraaid schroefje aan loopt te kijken. Het voorkomen van een dolgedraaide schroef is altijd eerste prioriteit. Je zit als het goed is niet te wachten op extra werk, tenzij je bijvoorbeeld ruzie hebt met moeders de vrouw. Laten we hier niet vanuit gaan, dus werk je altijd met een accu schroefmachine, dan kun je beter eerst met een spijker of centerpons een klein putje in het hout slaan. Hierna plaats je de schroef in het putje en schroeft vervolgens op lage snelheid om een onzuivere boring en daarmee een dol schroefje te voorkomen. Pakt de schroef eenmaal goed in het hout en merk je dat het schroeven gemakkelijker gaat? Dan kun je (wederom met beleid) het toerental rustig iets verhogen.

 

Dolgedraaide schroef verwijderen | Het probleem van een schroef met kapot schroefdraad

Een minder vaak voorkomend probleem is het doldraaien van een schroefje door het schroefdraad wat kapot is gegaan. Bij dit probleem heb je vaak met de schroevendraaier nog goede grip in de schroefkop, maar het olijke schroefje draait gewoon vrolijk rond zonder eruit te komen.

Hoe kun je dolle schroeven met kapot schroefdraad verwijderen?

Kun je het schroefje met geen mogelijkheid verwijderen, dan kun je een tang gebruiken. Steekt de schroef iets uit het materiaal, dan kun je hem met de tang vastpakken en losdraaien terwijl je hier zachtjes aan trekt. Heb je niet genoeg grip doordat het bijvoorbeeld een houtschroef met bolkop betreft of juist een houtschroef met platkop die diep in het hout is verzonken? Pak dan een boormachine en boor rondom de doorgedraaide schroef het hout iets weg om rond de schroefkop wat ruimte te maken. Een klein beiteltje of priem kun je ook gebruiken. Nadat dit gebeurd is pak je met een tang de schroef net onder de schroefkop beet. Dan draai je hem er (met een schroevendraaier) langzaam uit. Werkt dit niet, dan is de laatste optie om met een metaalboor het geheel uit te boren en het gat op te vullen met een houtvuller.

 

3 thoughts on “Dolgedraaide schroef verwijderen

  1. onwijs bedankt voor al deze tips het gaat vast lukken nu uit een stopcontact de dolle schroeven die de klusjesbroer met z’n vriend en een krat bier hadden gesloopt bij het installeren 🙁

  2. Door het niet plaatsen van een ringetje is de zeskantige kop gedeeltelijk in het verzonken gat (in metalen plaat) gezakt. De kop is beschadigd waardoor er geen grip meer is voor alle type sleutels.
    Met jullie tips denk ik het probleempje te kunnen klaren.
    Bedankt!

Comments are closed.