Gat boren in beton met een boorhamerGat boren in beton? | Een van de zwaarste boorklussen die je als doe-het-zelver of professionele klusser kan overkomen in het boren in beton. Boren in plafond is bijvoorbeeld een extra zware klus, waar het extra opletten is omdat je boven je macht werkt. Zorg dus altijd dat je veilig werkt en dat er iemand in de buurt is mocht er iets mis gaan. In beton boren is zwaar, omdat dit materiaal keihard is. Met een gewone accuboormachine red je het niet en ook een klopboormachine zal de klus niet (goed) kunnen klaren. Voor het boren in beton heb je een goede boorhamer of combihamer nodig. Met onderstaande tips kan ook jij vanaf nu grote gaten boren in beton!

Inhoudsopgave

Gat boren in beton | De juiste boormachine

Voordat je gaat boren in beton, is het belangrijk dat je de positie van het gat markeert. Dit is de plek waar je straks gaat boren. Meten is weten, dus pak een rolmaat of meetlint om de exacte positie te bepalen en markeer het met een potlood. Heb je de plek bepaald, kijk dan of je beschermingsmiddelen bij de hand hebt. Hierbij kun je denken aan oordoppen, veiligheidsbril en werkhandschoenen. Daarbij is het bij boren in beton altijd van belang om het gereedschap het werk te laten doen en geduld te hebben. Bij een boormachine of boorhamer hoef je slechts een lichte druk uit te oefenen. Geef je teveel kracht, dan kan dit het boorresultaat verslechteren of zelfs schade toebrengen aan je gereedschap.

Wanneer je in beton gaat boren, dan is het noodzakelijk voor het juiste gereedschap te kiezen. Beton is een hard materiaal, waar je een speciale boormachine voor nodig hebt. Een goede boormachine voor boren beton is de boorhamer (met of zonder beitelfunctie). Daarnaast kun je kiezen voor een combihamer die altijd over een beitelfunctie beschikt waarmee je ook breekwerkzaamheden uit kunt voeren. Een gewone accuboormachine is niet krachtig genoeg, maar wil je het toch proberen, dan kies je een accuboormachine met een zo hoog mogelijk voltage. Je kunt het ook proberen met een klopboormachine welke geschikt is voor hardere steensoorten, maar het resultaat kan tegenvallen en je materiaal kan onnodig slijten en beschadigen. Met een boorhamer daarentegen kun je prima beton als ook in stenen boren.

Vergelijk de beste boorhamers
Nu vergelijken

Gat boren in beton | Gebruik een betonboor

Wanneer je de juiste boormachine hebt gekozen, moet je op zoek naar de juist boor. Met een houtboor gaat boren in beton is geen aanrader, wan deze gaat onherroepelijk kapot. Ook een metaalboor of steenboor is geen optie. Met de keuze voor een verkeerder boor loop het het risico op het breken van de boor. Dus wil je gaten boren in beton? Kies dan altijd voor en speciale betonboor.

Boren in beton | Verschil steenboor en betonboor

Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is de punt (kop van de boor), terwijl er ook verschillen kunnen zijn aan de opnamezijde (snelspan of SDS boor). Zowel steen- als betonboren hebben een stompe kop die als een soort beitel het beton wegbeitelt. Het echte verschil tussen een steenboor en betonboor komt tot uiting in de kop. Een steenboor bestaat geheel uit hetzelfde materiaal, waarbij de betonboor is voorzien van een aparte punt. Deze is gemaakt van harder materiaal, ook wel wolfraamcarbide of widia genoemd. Dit materiaal is zeer hard waarmee gaten boren in beton mogelijk wordt. Tip: ga je een groot gat boren in beton, dan is het verstandig om eerst een kleiner gat voor te boren met een smallere diameter. Vervolgens boor je na met de juiste diameter betonboor.

Gat boren in beton | Leidingzoeker gebruiken

Bosch Truvo leidingzoekerGaten boren in beton is iets wat bijna iedereen kan doen. Maar ga je als een dolle zonder goede voorbereiding lukraak gaten boren in beton, dan kun je wel eens voor een nare verrassing komen te staan. Weet je niet waar zich in de muur elektriciteitsleidingen, waterleidingen of betonwapening bevindt, dan ben je misschien niet verder van huis, maar heb je wel wat extra uitdagingen om aan te gaan. Niet iets waarmee je geconfronteerd wilt worden als je alleen maar een schap aan de muur wilde bevestigen. Het boren in een elektriciteitsleiding of het boren in een waterleiding is niet iets wat je graag wilt, omdat in het slechtste geval de muur moet worden opengebroken om de schade te herstellen. Om maar niet te spreken van de waterschade die kan ontstaan bij het doorboren van een waterleiding. Om deze problemen te voorkomen bestaat er een handig apparaatje. Met een leidingzoeker detecteer je (niet)ijzerhoudend materiaal, waardoor je weet waar je wel en waar je niet moet boren in het beton. Afhankelijk van het model kunnen ook houten onderconstructies worden opgespoord. Kunststofleidingen worden veelal niet gedetecteerd.

Met bijvoorbeeld de Bosch Truvo leidingzoeker ben je in staat om naast ijzerhoudende materialen zoals staal, ook niet-ijzerhoudende materialen zoals koper en elektriciteitsleidingen op te sporen. Heeft de Bosch Truvo leidingzoeker een object gedetecteerd, dan hoor je een akoestisch waarschuwingssignaal. Op deze plek kun je dus beter geen gat boren in beton. De Bosch Truvo leidingzoeker is daarnaast voorzien van autokalibratie, soft-grip en eenknopsbediening voor het comfortabel inspecteren van de muren.

Vergelijk de beste leidingzoekers
Nu vergelijken

Gat boren in beton | Boormachine met dieptestop

Bij het gaten boren in beton is boren op de juiste diepte noodzakelijk. Naast de juiste breedte van de plug, is ook de diepte van het boorgat van belang. Is het boorgat te ondiep, dan past de plug er niet volledig in. Boor je daarentegen te diep, dan zal de plug te ver in het boorgat verzinken, waardoor de schroef niet de grip krijgt die hij nodig heeft. Tip: het boorgat moet dezelfde diameter hebben als de plug die je gebruikt en de plug moet passen bij schroef die je hier in wilt bevestigen.

Boren in beton | Altijd de juiste diepte

Met een dieptestop boor je altijd tot de perfecte afstand. Een dieptestop is een hulpmiddel (metalen of stalen pen) welke naast de boor aan de voorkant wordt vastgeklemd. De afstand tussen de punt van de dieptestop en de punt van de boor wordt de boordiepte genoemd en geeft de diepte van het te boren gat aan. Een boormachine met dieptestop zien we steeds meer, omdat dit een handig hulpmiddel is voor het boren op de juiste diepte. Met een boormachine met diepteaanslag kun je namelijk de boordiepte heel precies instellen. Ook kun je soms als accessoire een aparte dieptestop kopen die je op de boormachine bevestigt. Tip: om te bepalen hoe diep het gat moet zijn en hoe je de diepteaanslag moet instellen, zet je de plug op de boorkop en stel je vervolgens de dieptestop af tot aan de bovenkant van de plug. Met de pluglengte bepaal je de afstelling van de dieptestop en kun je het gat tot de gewenste diepte boren.

Gat boren in beton | Voorzichtig boren in tegels

Het boren in steen of boren in hout vergt geen hele delicate aanpak, maar uiteraard wel wat voorbereiding. Maar wil je nette gaten boren in tegels, dan komt er nog wat meer bij kijken. Een tegellaag is vaak voorzien van een kwetsbare glazuurlaag die snel kan beschadigen. Om te voorkomen dat je tegels breken, hebben wij een aantal tips voor je op en rijtje gezet.  Bij het boren van gaten in steen gebruik je de klopfunctie van de boormachine, waarbij je voor het boren in beton de hamerfunctie gebruikt.

Wil je eerst nog door een tegel heen boren om daarna de muur van een gat te voorzien? Zet dan bij het boren in tegels altijd de klop- of hamerfunctie uit! Staat deze per abuis aan, zeg dan maar gedag tegen je mooie tegeltjes. Tegels zijn normaal gesproken bevestigd op een harde betonnen of stenen muur. Tip: plak met schilderstape het gladde oppervlak van de tegel af om het weglopen van de tegelboor en krassen te voorkomen. Pak daarna een een tegelboor welke voorzien is van en scherpe punt en plaatst deze in de boormachine. Ben je door de tegel heen, dan wissel je van boor en kun je het ruigere boorwerk uit gaan voeren.

Gat boren in beton | Afvoeren van gruis

Tijdens het gaten boren in beton zal het stof en boorgruis moeten worden afgevoerd. Om een net boorgat te krijgen en tussentijd van het gruis af te komen, kun je tijdens het boren een paar keer de boor langzaam uit het boorgat terug trekken om het ontstane gruis uit het boorgat te halen. Doe dit alleen wanneer het gat al redelijk op diepte is. Het weghalen van boorstof vergemakkelijkt het boren. Tip: laat tijdens het terugtrekken van de boor deze wel langzaam draaien (laag toerental).

Tijdens deze werkzaamheden is het het belangrijk om je werkplek een beetje netjes te houden en het boorstof wat vrijkomt direct op te zuigen met een boorstofopvanger (mits aanwezig op de boormachine) of een aparte stofzuiger welke je onder het boorgat houdt. Ben je uiteindelijk klaar met boren, zet dan de stofzuiger nog een laatste keer op het boorgat om de laatste restjes boorstof op te zuigen. Is het boorgat vrij van gruis, dan weet je zeker dat de plug goed gaat passen.

Tevens in onze serie met tips over gaten boren: Hoe gaten boren in hout, Hoe gaten boren in tegels, Hoe gaten boren in metaal en Hoe gaten boren in steen.

One thought on “Gaten boren in beton

  1. Heel herkenbaar advies over boren in beton, die ik met interesse las. Door schade en schande ben ik erachter gekomen dat mijn klopboormachine niet voldoende was voor de betonnen muren van mijn woning. Op zoek naar een nieuwe boor, dus. Dat gaf me meteen de gelegenheid om me deugdelijk uit te rusten zoals de dieptestop.

Comments are closed.