Inhoudsopgave

Hoe gaten boren in hout

Klusprojecten kennen vaak veel boorwerkzaamheden. Ieder materiaal kent daarbij wel een eigen uitvoering van de werkzaamheden. Als je bijvoorbeeld in hout boort, gebeurt dit op een geheel andere manier dan bijvoorbeeld bij metaal of beton. Maar hoe kun je er dan voor zorgen dat je op een goede manier gaten boort in hout? En wat is er nog meer allemaal voor nodig om de werkzaamheden goed uit te voeren? Onderstaande tips zorgen ervoor dat jij de volledige klus op een goede manier laat verlopen en kunt genieten van een goed eindresultaat.

Vergelijk de beste boormachines
Nu vergelijken

Het kiezen van de juiste boorHoe gaten boren in hout?

Voordat je kunt boren in hout is het van belang dat je weet welke boor je moet gebruiken. Er bestaan speciale houtboren, waardoor je eenvoudig door het materiaal heen komt. De boren zijn daarbij voorzien van speciale groeven, zodat het hout niet beschadigt. Ook bestaan de boren in meerdere afmetingen. Hierbij is het afhankelijk van het oppervlak hoe groot de boor moet zijn voor jouw klusproject. Bekijk bijvoorbeeld wat de dikte is van het materiaal en hoe groot het gat moet zijn, zodat je jouw boor op een goede manier uit kunt zoeken en voorkomt dat de eindresultaten tegen gaan vallen of je extra werkzaamheden krijgt.

Voorzichtig te werk gaan met het gaten boren in hout

Het is daarbij ook belangrijk dat je bij het boren in hout zorgt voor het juiste toerental. De boormachine kun je altijd instellen op een bepaald toerentaal, zodat je het aanpast aan het materiaal. Wanneer je door een dun oppervlak heen moet, zul je bijvoorbeeld geen hoog toerental hoeven te gebruiken. Bij de dikkere oppervlakten is het belangrijk om te beginnen met de lagere toerentallen, waarna je het langzaam omhoog brengt. Zo zorg je ervoor dat er een goed begin is, waarna je moeiteloos door het materiaal heen komt en het gat krijgt dat je nodig hebt om de rest van het klusproject uit te voeren.

Het koelen van het oppervlak

Hout zal over het algemeen niet heel lastig zijn om doorheen te komen. Echter kan het hout wel snel warm worden als je voor langere tijd aan het boren bent. De wrijving van de boor en het hout kunnen hierdoor ook voor oververhitting zorgen. Doordat hout vlam kan vatten, moet je dit zien te voorkomen. Je kunt daarom een plantenspuit bij de hand houden. Door regelmatig een beetje te sprayen, zorg je dat het hout niet aangetast wordt door het water, maar de boor en het oppervlak wel koel gehouden worden. Je kunt zelf bepalen hoe vaak het nodig is en moet hierbij ook de natheid van het hout goed in de gaten houden. Je voorkomt hiermee dat het hout gaat rotten.

Voorkom gevaarlijke situaties

Wil je veel gaten boren in hout? Naast de warmte die van de boor en het oppervlak komen, kunnen er nog meer gevaarlijke situaties ontstaan tijdens het boren in hout. Zo kan jouw boor bijvoorbeeld wegschieten als je aan het boren bent. Dit komt voornamelijk door de gladheid van het oppervlak. In plaats van de punten af te tekenen waar je wilt boren, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om schilderstape te plaatsen. Deze plak je in een kruis, waarbij het midden het punt is om te boren. Jouw boor zal hierdoor minder snel wegschieten en je krijgt geen draaiende boor tegen jouw vingers. Jij voorkomt hiermee veel gevaarlijke situaties. Tevens in onze serie met tips over gaten boren: Hoe gaten boren in metaal, Hoe gaten boren in tegels, Hoe gaten boren in beton en Hoe gaten boren in steen.

Bestel direct nieuwe borenset
Nu bestellen