Inhoudsopgave

Hoe gaten boren in metaal

Heb je metaal in jouw woning waar je gaten in wilt boren? Dan moet je goed weten hoe je dit realiseert. Er zijn namelijk een groot aantal zaken om in het achterhoofd te houden als je met deze boorwerkzaamheden aan de slag gaat. Zo moet je bijvoorbeeld kijken naar de juiste boor, maar ook de werkzaamheden heel nauwkeurig uitvoeren. Maar waar moet je allemaal aan denken als je gaten wilt boren in metaal? En welke gereedschappen heb je hiervoor nodig? Hieronder lees je daarom waar je rekening mee moet houden.

Vergelijk de beste boormachines
Nu vergelijken

De juiste boor kiezenHoe gaten boren in metaal?

Voordat je begint met het boren in metaal, is het verstandig om eerst de juiste boor te kiezen. Er bestaan boortjes voor verschillende oppervlakten, waaronder dus ook metaal. Een metaalboor komt eenvoudig door het oppervlak heen, terwijl een houtboor juist kapotgaat tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. Naast de juiste boor is het ook belangrijk dat je bekijkt welke diameter deze moet hebben. De grootte van het gat is belangrijk voor jouw werkzaamheden en moet daarom ook altijd in het achterhoofd gehouden worden. Met de juiste boor zullen de werkzaamheden ook veel eenvoudiger uitgevoerd worden dan wanneer je een niet passende boor gebruikt of het gat te groot maakt.

Voorzichtig boren

Het is bij boren in metaal van belang dat je voorzichtig te werk gaat. Door te snel door het metaal heen te gaan, kun je het oppervlak aanzienlijk beschadigen. Zo kun je het beste als eerste beginnen op een laag toerental. Hiermee kun je een begin maken van het gat, waarna je naar een hoger toerental schakelt. Je kunt dan kracht zetten op de boormachine.

Zorg ook dat je eventueel wisselt van boor als je meerdere materialen op elkaar hebt zitten. Ga bijvoorbeeld niet door boren in hout met dezelfde boor. Je past de gereedschappen dus altijd aan de klus aan die je uitvoert, zodat je geen extra beschadigingen meer aanbrengt aan de rest van het oppervlak.

Het oppervlak goed koelen

Hoewel je het liefste zo snel mogelijk klaar wilt zijn met het boren in metaal, is het ook belangrijk om het oppervlak en de boor regelmatig te koelen. Hiervoor hoef je geen moeilijke gereedschappen te gebruiken. Een plantenspuit is namelijk al voldoende om te koelen. Door regelmatig het water op de oppervlakte te spuiten, zorg je ervoor dat niets oververhit raakt. Daarbij kun je het voor jezelf ook veiliger maken om in het metaal te boren. Zowel het oppervlak als de boor kunnen dan niet zoveel hitte uitstralen dat jij jouw handen verbrandt.

Wegslippen voorkomen

Als laatste is het van belang dat je voorkomt dat jouw boor wegslipt tijdens het boren in metaal. Doordat metaal vaak glad is, kun je namelijk wegschieten. Dit zorgt ervoor dat je het oppervlak beschadigt, maar ook dat je zelf gevaarlijke situaties krijgt. Een boor tegen jouw vinger zal namelijk veel pijn met zich meebrengen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een minder glad oppervlak te creëren door hier tape op te plakken, waardoor je de boor in met midden kunt zetten en de boorkop genoeg grip heeft om te draaien. Jij zorgt er hiermee voor dat het gat altijd naar wens is.

Door bovenstaande tips te volgen, zorg je ervoor dat jouw kluswerkzaamheden goed uitgevoerd worden en je jouw gaten hebt geboord. Tevens in onze serie met tips over gaten boren: Hoe gaten boren in hout, Hoe gaten boren in tegels, Hoe gaten boren in beton en Hoe gaten boren in steen.

Bestel direct nieuwe borenset
Nu bestellen