Inhoudsopgave

Hoe gaten boren in steen

Steen is een hard materiaal, dat voor een groot aantal objecten wordt gebruikt. In jouw woning heb je daarom ook verschillende soorten steen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan muren. Als je iets goed op wilt hangen, moet je ervoor zorgen dat er een goed gat geboord wordt. Maar hoe kun je dan op een goede manier gaten boren in steen? En welke gereedschappen en andere veiligheidsmaatregelen heb je hiervoor nodig? Na het lezen van onderstaande tips kun je goed voorbereid aan jouw kluswerkzaamheden beginnen en kun je jarenlang genieten van het eindresultaat dat jij gecreëerd hebt.

Vergelijk de beste boormachines
Nu vergelijken

De juiste steenboor kiezenHoe gaten boren in steen?

Voor het boren in steen zijn de juiste gereedschappen nodig. Hiervoor heb je bijvoorbeeld een goede klopboormachine nodig. Echter zal deze boormachine niet werken zonder een goede boor. De steenboren zijn keihard en kunnen moeiteloos door steen heen gaan. Als je hiervoor een van de andere boortjes kiest, zul je merken dat de boor kapotgaat en jij alsnog geen gat in de muur hebt. Daarnaast moet je kijken naar de diameter van de boor. Je hebt ongetwijfeld een bepaalde afmeting van het gat nodig. Door dan de juiste diameter hierbij te zoeken, zal het gat de gewenste grootte hebben en kun jij door middel van pluggen en schroeven iets aan het oppervlak bevestigen.

Werken met het toerental van de boormachine

Als je jouw boormachine in handen hebt, is het goed om te bekijken hoe je het toerental kunt instellen. Boren in steen kan namelijk een bepaald toerental nodig hebben. Het is hierbij afhankelijk van het oppervlak en de grootte van het gat hoe hoog deze moet zijn. Het is aan te raden om te beginnen met een laag toerental, zodat je een opzet maakt voor het gat. Daarna kun je het toerental langzaam omhoog brengen, zodat jouw boor door het oppervlak heen gaat. Bij een klopboormachine kun je vaak ook nog andere instellingen plaatsen, zodat het oppervlak geen schade krijgt en je alleen het gewenste eindresultaat overhoudt.

Zorg voor voldoende verkoeling

Steen is een materiaal dat de warmte uit de omgeving opneemt. Als je gaat boren in steen, zal er veel warmte worden afgegeven door de wrijving. Het kan daarom ook voorkomen dat het oppervlak snel warm wordt. Hoe warmer het oppervlak, hoe meer gevaren er kunnen ontstaan. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook kleine vonkjes afspringen, welke ertoe leiden dat jij jouw handen verbrand. Een te warme boormachine kan ook weer problemen opleveren. Het is daarom van belang dat je regelmatig koelt door middel van een plantenspuit. Je hoeft niet veel water te spuiten, maar net voldoende om voor de juiste verkoeling te zorgen.

Bescherm jezelf en de omgeving

Als laatste is het belangrijk dat je zowel jezelf als de omgeving beschermt. Hiervoor kun je verschillende veiligheidsmaatregelen treffen. Normaal gesproken ben je geneigd om de gaten af te tekenen op het oppervlak, waarna je direct begint met boren. Jouw boor kan dan echter ‘weglopen’, waardoor deze van het oppervlak schiet en tegen jouw vinger aan kan komen. Door in plaats van te tekenen het gat af te plakken, zorg je dat je te maken krijgt met een ruwer oppervlak. Jouw omgeving is hiermee ook direct veilig. De boor schiet immers niet meer alle kanten op tijdens de werkzaamheden en je krijgt de boor niet zomaar meer tegen jouw vingers. Tevens in onze serie met tips over gaten boren: Hoe gaten boren in beton, Hoe gaten boren in hout, Hoe gaten boren in tegels en Hoe gaten boren in metaal.

Bestel direct nieuwe borenset
Nu bestellen