Inhoudsopgave

Hoe gaten boren in tegels

Jouw woning bestaat uit veel tegels. Zowel in de keuken als in de badkamer zijn er namelijk vaak tegels geplaatst, omdat deze veel gemakken met zich meebrengen. Als je in deze ruimte iets op wilt hangen, is het van belang dat je de gaten op een goede manier boort. Het boren in tegels is een secure klus, waar je de juiste gereedschappen voor moet hebben. Ook moet je zorgen voor voldoende veiligheid. Maar waar moet je allemaal aan denken als je met deze werkzaamheden aan de slag wilt gaan? Onderstaande informatie zet een aantal tips op dit gebied voor jou op een rij.

Vergelijk de beste boormachines
Nu vergelijken

De juiste boor voor tegelsHoe gaten boren in tegels?

Voordat je begint met het boren van een gat in tegels moet je ervoor zorgen dat je de juiste boor kiest. Ieder materiaal kent namelijk ook een eigen type boor, zodat je voorkomt dat er schade aan het oppervlak komt. Als je een goede keuze maakt, weet je ook zeker dat je goed door de tegels komt. De tegelboren zijn voorzien van een zeer scherpe punt en zijn keihard. Wanneer je meerdere gaten wilt boren en daarbij ook andere afmetingen wilt hebben, kun je ervoor kiezen om een set aan te schaffen. Zo heb je alles bij de hand en hoef je alleen nog maar te wisselen tussen de werkzaamheden door. Houd er ook rekening mee dat je een ander soort boor nodig hebt voor de ondergrond van de tegel.

Het toerental langzaam opschroeven

Tegels kunnen heel poreus zijn. Tijdens het boren kunnen er daarom al snel scheuren ontstaan. Het is daarom van belang dat je rustig begint en dan langzaam meer snelheid maakt en druk zet. Door het toerental op jouw boormachine zo laag mogelijk te zetten in het begin, voorkom je dat het glazuur van de tegels af springt. Zodra een deel van het gat gemaakt is, schroef je het toerental op tot de gewenste snelheid. Je voorkomt hiermee dat je uiteindelijk alle tegels kapot hebt en weer extra werkzaamheden krijgt. Bekijk daarbij ook goed wat het beste toerental is voor de ondergrond.

Het oppervlak en de boor koelen

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden kan het zijn dat de tegels warm aan gaan voelen. Dit komt door de wrijving die ontstaat tussen de boren en de tegels. Als de boor erg heet wordt, kan dit voor extra schade zorgen en ook jouw boormachine kapot maken. Het is daarom belangrijk dat je alles eens in de zoveel tijd verkoelt. Dit doe je door middel van een plantenspuit. Door de tegels een beetje te vernevelen en ook de boor wat vochtig te maken, zorg je dat de beschadigingen van de hitte niet plaatsvinden.

Ga voor jouw veiligheid

Het enige waar je dan nog rekening mee hoeft te houden, is jouw eigen veiligheid. De tegels die je in de badkamer of keuken hebt, kunnen erg glad zijn. De boor kan hierdoor ook ‘weglopen’ van de plek waar jij het gat wilt boren in de tegels. Zorg er daarom voor dat je tape bij de hand hebt. Je kunt de tape in een kruis plakken, zodat je weet waar je moet boren en je ook de boor op zijn plek houdt. Aan het einde van het boren hoef je de tape alleen nog maar te verwijderen en heb jij de gaten in de tegels zitten. Tevens in onze serie met tips over gaten boren: Hoe gaten boren in hout, Hoe gaten boren in beton, Hoe gaten boren in metaal en Hoe gaten boren in steen.

Bestel direct nieuwe borenset
Nu bestellen