Inhoudsopgave

Kolomboormachine kopen?

Zoals je misschien wel weet, zijn er diverse soorten boormachines verkrijgbaar. Je hebt zoveel keuze dat je soms door de bomen het bos niet meer kan zien. Als het gaat om het boren van gaten, wordt er standaard vaak gekozen voor een accuboormachine of een klopboormachine. Maar wist je dat er een type boormachine is die veel accurater gaten kan boren in diverse ondergronden dan deze twee soorten? Dit is de kolomboormachine. Hieronder gaan we dieper in op dit ondergewaardeerde gereedschap. Aan bod komt wat een kolomboormachine precies is, hoe je deze kunt gebruiken, wat de voor- en nadelen zijn en wat de beste kolomboormachine merken van dit moment zijn.

Vergelijk kolomboormachines
Nu vergelijken

Een definitie van een kolomboormachine

Een kolomboormachine ziet er anders uit dan je standaard boormachines. Eigenlijk zegt de naam al iets over de vorm van dit gereedschap: deze heeft een kolom-achtige vorm. Hij werkt dan ook van boven naar beneden. Middels de voetplaat zet je de boormachine vast op de ondergrond. Vaak wordt hierbij gekozen voor een werkbank. Boven de voetplaat hangt de boor. Hiertussen zit nog de verstelbare tafel. Het is hierop dat je het werkstuk plaatst. Dit kunnen allerlei materialen zijn: hout, tegels, ijzer, metaal of ander plaatmateriaal.

Hoe werkt een kolomboormachine?

Je kunt dus diverse materialen bewerken aan de hand van een kolomboormachine. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Ten eerste moet je er zeker van zijn dat het werkstuk goed vast zit. Wanneer dit het geval is, breng je aan de hand van de hendel de boor naar beneden. Doordat je altijd exact recht naar beneden gaat, is het niet mogelijk om scheef te boren aan de hand van een kolomboormachine. Dit is dus de meest accurate boormachine. Je gebruikt deze vooral om te boren in losse werkstukken. Ook als je meerdere gaten in een ondergrond moet boren, ben je er dankzij een kolomboormachine zeker van dat je dit accuraat en precies doet.

Wat zijn de voordelen van een kolomboormachine?

Er zijn meerdere redenen aan te wijzen waarom je voor een kolomboormachine kunt kiezen. Ten eerste is er de accuratie waarmee je gaten in diverse werkstukken kunt boren. De boor gaat altijd kaarsrecht naar beneden, zodat het menselijke element (wat tot fouten kan leiden) geëlimineerd wordt. Bovendien kun je, voordat je boort, testen of het werkstuk goed onder de boor ligt door deze er op te plaatsen. Er kan simpelweg niets mis gaan tijdens het boren met een kolomboormachine.

Een ander groot voordeel is dat je werkstukken van diverse groottes kunt bewerken middels een kolom boormachine. Zo zijn er grotere platen, maar bijvoorbeeld ook kleinere blokken hout kun je bewerken. Grote materialen zijn veelal nog redelijk goed te doen met een andere soort boormachine, maar kleine stukjes zijn zeer lastig om te boren en stevig vast te houden. Voor dergelijke materialen is een kolomboormachine een uitkomst. Het werkstuk zit altijd goed vast, de gaten die je boort zijn accuraat en je kunt meerdere gaten in één werkstuk boren met precisie.

Soms merk je tijdens het boren met andere soorten boormachines dat je niet genoeg kracht kunt uitoefenen op het te bewerken materiaal. Dit is geen probleem voor een kolomboormachine. Door de opzet, waarbij je het materiaal stevig vastzet en vervolgens de boor naar beneden doet via de hendel, kun je veel meer kracht zetten tijdens het boren. Zeker voor harde materialen is het nodig dat je veel kracht kunt zetten. In dat geval is het gebruiken van een kolom boormachine absoluut de moeite waard en kun je beter een kolomboormachine kopen.

Wat zijn de nadelen van een kolomboormachine?

Natuurlijk zitten er niet alleen maar voordelen verbonden aan een kolomboormachine. Er zijn tevens enkele nadelen. Ten eerste kun je een kolomboormachine niet naar het werkstuk toebrengen. Waar je bijvoorbeeld een gewone accuboormachine naar een muur of een stuk hout brengt voor het gaten van boren, kan dit bij een kolomboormachine niet. Hier breng je het werkstuk naar de machine toe. Je kan dan ook alleen maar gaten boren in materialen die onder de boor te plaatsen zijn.

De stabiliteit van de boor is een groot voordeel, maar als je kijkt naar wendbaarheid kan het soms een nadeel zijn. In dat opzicht is de kolomboormachine wat gelimiteerd qua gebruik. Accuboormachines zijn juist voor veel meer klussen te gebruiken. Het gebruik van een kolomboormachine is meer specifiek. Daarnaast is een nadeel van de kolomboormachine dat deze niet bepaald te omschrijven valt als compact. Het is een groot apparaat dat veel ruimte in beslag neemt. Andere boormachines zijn vele malen compacter en eenvoudiger op te bergen, in dat opzicht.

Wat zijn de beste kolomboormachine merken?

Op het gebied van kolomboormachines zijn er een aantal merken die er, wat ons betreft, uitspringen. Zij beschikken over een assortiment waarin je kolomboormachines in allerlei soorten en maten kunt aantreffen. Ze kunnen tevens verschillen qua prijs, ideaal als je over een kleiner budget beschikt. Hieronder worden de beste kolomboormachine merken van dit moment voor je op een rijtje gezet zodat een goede kolomboormachine kopen geen probleem meer oplevert.

Airpress

Er zijn verschillende soorten klussers. Sommige klussers gebruiken een kolomboormachine geregeld, andere hebben dit apparaat maar van tijd tot tijd nodig. Als je op zoek bent naar kolomboormachines die je geregeld kunt gebruiken, zijn de machines van Airpress de beste gereedschappen die er op dit moment te vinden zijn. Airpress, een Nederlands bedrijf, staat dan ook bekend om het assortiment vol met uitstekende compressoren, gereedschappen en perslucht accessoires.

Een goed voorbeeld hiervan is de Airpress 16 – 980. Deze kolomboormachine is gericht op zowel vakmannen als fervente doe-het-zelvers die geregeld behoefte hebben aan dit gereedschap. Deze boormachine heeft een hoog prijskaartje, maar je kunt dan ook wel bijna alles wat je kunt bedenken bewerken aan de hand van dit gereedschap. Dit komt onder meer door de hoogte, waardoor zelfs dikkere materialen geboord kunnen worden. Het apparaat is verder stabiel, krachtig en de snelheid kun je goed aanpassen op het materiaal (5 standen in totaal). Een laserkruis zorgt er voor dat je precies kunt zien waar je op mikt. Hier zit dan ook wel een aardig prijskaartje aan verbonden: zo’n 400 euro ben je al snel kwijt.

Bosch

Bosch is van zichzelf een gerenommeerd bedrijf op diverse fronten. Dit van origine Duitse bedrijf werd al aan het einde van de 19e eeuw opgericht. Als je zo lang zo groot kunt blijven, doe je iets goed. Bosch beschikt dan ook aan een groot assortiment aan diverse snufjes technologie. Huishoudelijke apparaten, automobieltechnologie en energietechnologie, om maar een aantal voorbeelden op te noemen. Ook voor diverse soorten gereedschappen ben je bij Bosch aan het juist adres. Een kolomboormachine mag dan ook niet ontbreken in het assortiment.

Een goed voorbeeld van een kolomboormachine van Bosch is de Bosch PBD 40. Ten eerste is dit apparaat makkelijk in gebruik. Duidelijk staat aangegeven welke knoppen je moet gebruiken. Aan de hand van het digitale display zie je precies alle info die je moet weten, bijvoorbeeld de ingestelde boordiepte. De motor heeft een vermogen van iets meer dan 700 watt, dus je kunt flink wat werkzaamheden uitvoeren aan de hand van deze machine. Enig nadeel is dat er weinig accessoires inbegrepen zitten. Desalniettemin is dit een goede aankoop voor menig doe-het-zelver.

Goedkopere kolomboormachine kopen?

Ben je op zoek naar een kolomboormachine maar wil je hier niet te veel geld aan spenderen? Heb je soms een kolomboormachine nodig maar zul je deze niet regelmatig gaan gebruiken? In dat geval kun je beter een goedkope boormachine aanschaffen. Op dat gebied zijn er twee aanraders. Ten eerste is er de Powerplus POWX152 als je onder de 150 euro wilt blijven qua prijs. Deze kun je gebruiken voor diverse materialen en is zeer stabiel.

Daarnaast kun je kiezen voor de Einhell BT – BD 401 als je op zoek bent naar een echt goedkope kolomboormachine. De prijs van dit apparaat blijft onder de 100 euro. Natuurlijk mis je wat functies en eigenschappen die duurdere varianten wel bezitten. Desalniettemin is dit een prima aankoop als je alleen maar van tijd tot tijd een kolomboormachine gaat gebruiken.

Koop een kolomboormachine
Nu kopen

Kolomboormachine aanbieding: een kolomboormachine kopen voor de beste prijs

Kolomboormachines kun je kopen bij diverse webshops. Maar je bent waarschijnlijk op zoek naar een kolomboormachine aanbieding. We zijn immers Nederlands: altijd op zoek naar een aanbieding. Daarom wil je ook een kolomboormachine kopen voor de beste prijs. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Je wilt immers niet tientallen webshops tegelijk in de gaten moeten houden. Niet alleen heb je hier geen tijd voor, maar dit is ook nog eens erg vermoeiend. Dus hoe ga je te werk als je een goede kolomboormachine aanbieding wilt vinden?