Veilig een boormachine gebruikenVeilig een boormachine gebruiken | Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, het omgaan met zwaar elektrisch gereedschap brengt ook gevaren met zich mee. Ondanks dat je veel plezier hebt ik het klussen en misschien wel eens vergeet beschermingsmiddelen te dragen, is dit toch erg belangrijk. Veilig een boormachine gebruiken kan op meerdere manieren. Ten eerste is het zaak de gebruikershandleiding goed door te lezen en de bedieningsinstructies te volgen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook vaak instructievideo’s te vinden op de website van de fabrikant, zodat je snel kunt zien hoe je om moet gaan met de boormachine.

Wil je niet voor jezelf veilig een boormachine gebruiken, denk dan eens aan familie of vrienden, die graag nog wat langer van je gezelschap willen genieten. Ben je namelijk van plan een flinke boorklus aan te pakken, draag dan op zijn minst gehoorbescherming, een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Heb je een goede boormachine aanbieding te pakken? Koop er dan gelijk deze beschermende accessoires bij!

 

Inhoudsopgave

Hoe kan ik veilig een boormachine gebruiken?

Verwondingen die het meest voorkomen tijdens het werken met een boormachine, zijn wonden aan de handen, duimen en vingers. Niet zo gek, want vaak hou je 1 hand vlakbij de boor om deze te ondersteunen of het oppervlak goed vast en/of tegen te houden. Op plek twee staat verwondingen aan de ogen door het rondvliegen van splinters of metaaldeeltjes. Veilig een boormachine gebruiken gaat hand in hand met voorzorgsmaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Veilig een boormachine gebruiken | Tip 1 | Check jezelf

Heb je lange haren? Bind deze dan in een staart of berg deze op onder een hoofddeksel zodat je haren niet in de boormachine verstrikt kunnen raken. Aan de andere kant scheelt dit je wel weer een bezoekje aan de kapper, maar tja, je krijgt er een ziekenhuis bezoek voor terug. Zorg ook voor de juiste kleding en doe sieraden af!

Veilig een boormachine gebruiken | Tip 2 | Leidingzoeker gebruiken

Om niet per ongeluk de waterleiding door te boren of de elektriciteitsleiding te raken, kun je bij het boren in muren, vloeren of plafonds het best gebruik maken van een leidingzoeker. Dit apparaat is een soort metaaldetector en scant de muur af op zoek naar ijzer en koper en geeft aan wanneer hij dit detecteert. Zo weet je dat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Veilig een boormachine gebruiken | Tip 3 | Draag een veiligheidsbril

Een veiligheidsbril of gelaatsscherm gebruik je om je ogen (of gehele gelaat) te beschermen tegen rondvliegend stof, vuil en splinters. Draag je reeds een gewone bril, dan is dit niet afdoende. Een veiligheidsbril beschermt de gehele zone rondom je ogen, dus ook de boven-, onder- en zijkant.

Veilig een boormachine gebruiken | Tip 4 | Draag werkhandschoenen

Bij het zagen, schuren en hakken bestaat het gevaar van mogelijk letsel aan handen en armen ontstaan door het opspatten van splinters en spanen. Door het dragen van speciale werkhandschoenen wordt voorkomen dat je verwondingen oploopt. Zorg ervoor dat je met je handschoenen niet te dicht bij de boor terecht komt.

Veilig een boormachine gebruiken | Tip 5 | Draag gehoorbescherming

Je hebt maar 1 paar oren, dus wees hier zuinig op. Elektrisch klusgereedschap kan aardig wat geluid voortbrengen, dus onderschat de belasting voor je oren niet. Bij sporadisch boren zijn gewone oordopje afdoende. Ben je daarentegen vaak en lang aan het boren, kies dan voor oorkappen.

Veilig een boormachine gebruiken | Tip 6 | Draag een stofmasker

Bij grote klussen zoals het boren in beton waar veel fijnstof en gruis vrij kan komen is een mondkapje of fijnstofmasker geen overbodige luxe. Door middel van adembescherming wordt voorkomen dat deze slechte stoffen worden ingeademd en voor problemen gaan zorgen.

 

Overige veiligheidstips

Staat van het materiaal

Zijn zowel de boormachine als de boortjes in goede conditie? Gebruik altijd goede, schone en scherpe boren. Deze zullen minder snel van hun plek hobbelen en heet worden. Al een tijdje bezig? Koel dan de boor tijdig met boorolie. Stop je met boren om boortjes te verwisselen? Haal dan altijd de stekker uit het stopcontact.

Rust

Neem tijdens het boren een stabiele houding aan en hou de boormachine altijd met twee handen vast tijdens het boren. Neem op tijd voldoende rust om zo vermoeide armen te voorkomen. Het is beter op tijd te stoppen met werken, dan vermoeid door te gaan omdat het risico op ongelukken dan snel toeneemt.

 

One thought on “Veilig een boormachine gebruiken | 6 tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *