Het verschil tussen SDS en snelspan boren | Tegenwoordig zijn er verschillende type boren beschikbaar. De bekendste varianten zijn de snelspan boren en de SDS boren. Wil je zonder extra gereedschap van boortjes wisselen? Dan is dat mogelijk met boormachine die is uitgerust met een snelspan, een SDS-plus of een SDS-max boorkop. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze boorkop houders? Het belangrijkste verschil is dat een SDS-boor vaster zit en eenvoudiger te monteren is dan een snelspanboor. Bij een snelspanboor moet je zelf kracht uitoefenen om de boor vast te zetten. In de afbeelding links zie je het verschil tussen een SDSboor en snelspanboor, waarbij links de SDS-variant en rechts de normale boor met ronde schacht.
Inhoudsopgave
Snelspan boor
De meeste accuboormachines en klopboormachines hebben een snelspan boorkop, waarbij de meeste houtboren, metaalboren en steenboren ook over een snelspan aansluiting beschikken. Beschikt je machine over een snelspan boorhouder, dan kun je snel en zonder extra tools je boor inspannen. Een normale ronde snelspan boor wordt in de kop van de machine geschoven en met een spanknop of sleutel handmatig vastgedraaid. Eenmaal goed vast kan het boortje geen kant meer op, tenzij je flink tekeer gaat met je machine. Dan is het mogelijk dat de snelspanboor toch nog los kan draaien.
SDS boor
Een SDS boor is een stuk eenvoudiger in het gebruik. De afkorting staat voor “Special Direct System”. De aansluiting heeft en uitsparing aan twee zijden, waardoor je de boor maar op één manier in de boormachine kan schuiven en vergrendelen. Deze boor klikt zich eenvoudig vast in de kop van de boormachine. Zo kan hij niet meer los raken, ook niet bij de zwaarste boorwerkzaamheden. Het is wel belangrijk om de boormachine het werk te laten doen en dat je zelf niet te hard op de boormachine duwt, want een compleet tot op de boorkop afgebroken boortje is lastig uit de machine te verwijderen. Betonboormachines (boorhamers) hebben zijn vaak voorzien van deze sterke boorkophouder omdat de machines meer te verduren hebben dan een normale tandkransboorkop of snelspanboorkop.
SDS-systeem meest gebruikte koppeling
Vandaag de dag zijn veruit de meeste boorhamers voorzien van een boorkop met kliksysteem. Dit zorgt ervoor dat het boortje op een soepele manier goed vergrendeld wordt in de boorkop en niet kan gaan slippen. Wel kan het boortje, dankzij de gleuven, in de lengterichting in de schacht bewegen zodat hij een hakkende beweging kan maken. Hierdoor is het mogelijk om met een boorhamer gaten in hard beton of andere harde materialen te boren.
SDS-plus boor
De SDS-plus boorhouder is overigens ook een snelspan systeem. Je kunt het boortje eenvoudig in de schacht schuiven. Eenmaal in de schacht is het voor het boortje niet meer mogelijk om rond te gaan draaien in de boorhouder. Het snelspansysteem vinden we terug bij schroefmachines, accuboormachines en klopboormachines. SDSplus boren zien er bijna hetzelfde uit als een gewone SDS boor. Als extraatje hebben ze een extra gleuf die ervoor zorgt dat de boor direct en maar op 1 manier in de boorkophouder geschoven kan worden. SDS-plus boren zijn bij uitstek geschikt voor de zwaardere boorwerkzaamheden, zoals het boren in steen of beton. Ze zijn voorzien van een schacht van 10 millimeter met daarin twee sleuven en hiermee de ideale partner voor boorhamers, breekhamers en combi-hamers.
SDS-max boor
Een SDS-max boorhouder is bijna identiek aan de SDS-plus boorkop houder. Waar de SDSplus boor geschikt is voor lichtere werkzaamheden als het boren in metaal of steen, kun je met een SDS-max boor veel zwaardere klussen aan zoals het boren in beton. SDSmax boren hebben een bredere schacht van 18 millimeter en zijn voorzien van drie sleuven. Deze techniek voor toegepast in boorhamers, breekhamers en combi hamers.
Boorkop tips
Ga je een boormachine aanschaffen en heb je nog een borenset liggen? Bekijk dan even goed welk type boren het zijn. Heeft jouw borenset een snelspan aansluiting? Dan passen deze niet op een boormachine met SDSplus boorkop. Vice versa geldt hetzelfde, dus SDSplus of SDSmax boren passen niet op een snelspansysteem. Soms leveren fabrikanten een extra adapter of boorkop mee. Is dit het geval, dan kunt je wisselen tussen normale en klikboren voor het zwaardere boor- en breekwerk.