Stanley centerpunt | Centerpons kopenCenterpons kopen | Een centerpons, centerpunt of puntslag gebruik je om in metaal, kunststof of een ander materiaal een putje te maken. Dit putje dient ervoor om te zorgen dat een geplaatste boor van je boormachine niet weghobbelt van het punt waar je hem in wilt boren. Wat is nu precies een centerpons, wat kun je ermee en waar kun je een centerpons kopen? We leggen het je uit in onderstaand artikel.

Inhoudsopgave

Centerpons kopen | Betekenis centerpons

Het woord centerpons bestaat eigenlijk uit twee delen, te weten “center en “pons”. Een “center” wordt gezien als het het midden of middelpunt van een object. Een pons daarentegen is een gereedschap om gaten mee te maken (ponsen). Bij het ponsen van materiaal wordt het materiaal bewerkt door het te ondersteunen en andere delen van het materiaal door drukkracht te verwijderen. Een goed voorbeeld is de welbekende perforator, waarbij kleine ronde gaatjes worden “geponsd” en het overige papier mooi ondersteund in tact blijft. Ponsen heeft dus te maken met de bewerking van het materiaal, niet te verwarren met stansen. Bij stansen gaat het om de vorm die uit het materiaal gevormd wordt. Hierbij is de uitgestanste vorm het product wat gemaakt moet worden. Bij ponsen gaat het om de opening die gemaakt wordt. Wil je graag nauwkeurig werken, dan kun je beter een goede centerpons kopen!

 

Centerpons kopen| Waarom een centerpons kopen?

Een centerpons of puntslag is in feite een pen van staal met een scherpe punt aan het uiteinde. Vaak is deze harde punt onder een hoek van negentig graden geslepen voor optimale werking. Centerpunten zijn er in verschillende uitvoeringen, maar de werking is hetzelfde. De centerponsen die je tegen kunt komen zijn verschillen in lengte en diameter, maar kunnen ook een andere wijze hebben waarop de centerpunt taps afloopt van bovenkant naar de onderkant van de punt. Het gebruiken van een centerpunt is niet moeilijk en eigenlijk aan te bevelen bij het boren in gladde materialen zoals metaal. Boor je dus vaak in gladde oppervlakken, dan is een centerpons kopen een goed idee.

Vergelijk de beste centerponsen
Nu vergelijken

Centerpons gebruiken | Hoe gebruik je een centerpons?

Door middel van deze handige tool maak je gemakkelijk een klein putje (center) in kunststof, metaal of andere materialen. Heb je eenmaal bepaald waar je een gat wilt boren, dan plaats je de centerpunt loodrecht op het middelpunt van deze plek (center). Vervolgens pak je een hamer en geeft een tik op de kop van de puntslag. Met deze actie ontstaat er een putje in het materiaal, alwaar je de punt van de boor gemakkelijk kunt plaatsen en deze vanaf het begin extra grip heeft en niet eenvoudig weg kan schieten. Doordat de boor niet weg kan lopen, kun je nauwkeurig gaten boren in metaal of ander materiaal.

 

Centerpons kopen voor aftekenen | Gebruik van een puntslag voor aftekencenters

Een andere manier waarop centerpunten worden ingezet is bij het ondersteunen bij het aftekenen op materiaal. Met een centerpunt plaats je aftekencenters op met een kraspen afgetekende lijnen. Op deze manier zijn de afgetekende lijnen nog beter zichtbaar. Daarnaast is het ook mogelijk een centerpunt te gebruiken wanneer je met een passer een boog of cirkel moet maken. De punt van de passer wordt in de centerpunt geplaatst en kan op deze manier niet wegglijden zodat je nauwkeurig kunt aftekenen.

 

Centerpunt kopen | Centerpons, puntslag, doorslag, pendrijver of drevel?

Waar wel eens verwarring ontstaat, is op het moment dat je niet weet of je nu een centerpunt (of puntslag cq centerpons), een doorslag, pendrijver of een drevel nodig hebt voor je werkzaamheden. Omdat de verschillende tools op elkaar lijken, is deze verwarring ook niet zo vreemd. Een centerpunt kopen doe je wanneer je een gereedschap met een harde spitse punt nodig hebt om kleine putjes te maken.

Doorslag | Wat is een doorslag?

Zo op het eerste gezicht lijkt een doorslag erg op een drevel. Een doorslag beschikt over een vlak geslepen punt, worden gefabriceerd uit gereedschapsstaal en zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen (maten). Hoe groter de doorslag, hoe groter het pennengat dat hiermee bewerkt kan worden. Kijken we naar de punt van de doorslag, dan is deze vlak geslepen.

Pendrijver | Wat is een pendrijver?

Heb je een doorslag, maar is deze voorzien van een conische of cilindrische pen? Dan spreken we van een pendrijver. Met pendrijvers kun je bouten, stiften en scharnierpennen verwijderen. Niet voor niets worden pendrijvers met een conische pen vaak verward met een centerpons.

Drevel | Wat is een drevel?

Een drijver (ook drevel genoemd) is een stalen pen welke is voorzien van een holle punt aan het uiteinde. Drijvers worden gebruikt om spijkers iets in het hout te laten verzinken voor een mooie afwerking. Met de holle punt wordt voorkomen dat het gereedschap wegschiet en het werkstuk beschadigd raakt wanneer de drevel een tik van de hamer ontvangt.

 

Centerpons kopen | De automatische centerpons

Waar je bij normale puntslagen het gereedschap een keertje op zijn kop tikt, zijn er ook automatische centerponsen te koop. Hierbij is het niet nodig om met een hamer in de weer te gaan, want de punt wordt “automatisch” gegenereerd. Je plaatst de puntslag op het werkstuk / materiaal en drukt het apparaat in. Hierbij wordt een veermechanisme gespannen dat bij voldoende druk in het materiaal een punt zal slaan (vandaar de benaming “puntslag”). Handig is dat de slagkracht vaak traploos instelbaar is en dat je de automatische centerpunt meestal met één hand kan bedienen.

 

Centerpunt kopen | Waar kun je een centerpunt kopen?

Net als doorslagen, drevels en pendrijvers kun je ook een centerpunt kopen bij diverse bouwmarkten en online webshops. Er is genoeg aanbod en voor elke klus is er een wel een gereedschap te koop.