Inhoudsopgave

Wat is voorboren?

Een gat voorboren gebeurt wanneer je in bijvoorbeeld gaat boren in hout. Het gat wat je boort is dan kleiner dan de daadwerkelijke diameter van de schroef die je wilt bevestigen. Op deze manier zorg je ervoor dat je met je grotere boor gemakkelijker kunt boren en je tevens een betere verzinking in het materiaal kunt verkrijgen. Veelal gebeurt voorboren bij hardhoutsoorten, maar ook in zachter hout kun je dit doen.

 

Waarom voorboren?

De meeste klussers kennen het principe van voorboren. Door eerst voor te boren wordt er ruimte gemaakt voor de boor of schroef, waarmee het barsten van het materiaal wordt voorkomen. Het vergemakkelijkt het boren en zorgt ervoor dat de boor die je daarna gaat gebruiken gemakkelijk in het materiaal kan komen. Daarbij is de kans op wegslippen van de boormachine een stuk minder aannemelijk geworden. Ook zien we dat het voorboren in hout wordt gedaan om het ontstaan van scheurtjes te voorkomen. Dit kan met name voorkomen bij dunnere planken, zoals plinten en latjes.

 

Hoe voorboren?

De meeste mensen kunnen een boormachine hanteren, maar hebben niet altijd met voorboren te maken gehad. Normaal gesproken kun je als vuistregel aanhouden dat wanneer je een gat moet boren dat groter is dan 8 millimeter, je voorboort met een boortje van 4 millimeter. Je plaatst daarom eerst het kleinere boortje in je boormachine en boort in het materiaal. Doe dit niet dieper dan de uiteindelijke schroef / plug lang is. Wissel daarna van boor en boor nu met de uiteindelijk gewenste diameter. Wil je gelijk een schroef bevestigen? Dan kun je direct na het boren de schroef in het hout draaien met een schroevendraaier of een schroefmachine. We boren altijd voor op kerndiameter. De kerndiameter van de schroef is de dikte van de schroef zonder de schroefdraad.

Voorboren in hout

Ben je van plan om houtschroeven met een diameter van minder dan 4 millimeter te plaatsen, dan is voorboren niet direct nodig. Met behulp van een priem kun je dan gerust een klein gaatje maken. Is echter de schroef langer dan 18 millimeter, dan raden wij aan wel een stukje voor te boren. Ga je boren in hout en is de houtschroef 4 millimeter of dikker, dan is een schroefgat voorboren geen slecht idee. Het boren kan bijvoorbeeld met een speciale verzinkboor. Om een schroefverbinding te maken tussen twee houten delen, boor je het deel waar de schroef als eerste doorheen gaat altijd 0.5 tot 1.0 millimeter groter dan de schroefdiameter. Het hout waarin geschroefd wordt (waar de schroef wordt ingedraaid) moet je vervolgens altijd 1 millimeter kleiner voor boren. Op deze manier kan de schroefdraad goed in het hout grijpen.

Voorboren in steen

Moet er iets aan de muur bevestigd of verzonken worden, dan is het belangrijk om een klopboormachine met een steenboor te gebruiken. Bij het boren in steen (en dan met name grotere gaten) kun je beter eerst een gat boren met een steenboor van ongeveer 4 millimeter. Daarna pak je een boor met een grotere diameter en ga je aan de slag.

Voorboren in tegels

Wanneer je gaat boren in tegels is het niet nodig om voor te boren. Om er wel zeker van te zijn dat de boormachine niet kan glijden tijdens het boren, kun je bijvoorbeeld met en spijker een klein gaatje in het glazuur van de tegel maken (krassen). Plak daarna de tegel rondom het te boren gat af met bijvoorbeeld dik tape, zodat wanneer je toch uitschiet je niet gelijk tegen krassen aankijkt.

Voorboren in metaal

Het boren in metaal is soms een hele klus. Ook hier is het beter om eerst een klein putje in het metaal te slaap, waarmee je ervoor zorgt dat de boor niet kan wegglijden. Bij het boren van grotere gaten kun je het best eerst boren met een metaalboor van 4 millimeter, maar let op: de boortjes heet kunnen worden. Koel je de boor en het metaal niet goed af, dan kunnen deze breken of krom gaan trekken. Door het afkoelen met een druppeltje boorolie koel je onderdelen af. Hierdoor zul je tijdens het boren minder weerstand krijgen en wordt de boor niet snel te heet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *